Psiha

Psiha

Može li se pretjerati s antibioticima u dječjoj dobi? Odgovor se neće svidjeti nijednoj mami

Shutterstock

U priručniku za roditelje pod nazivom “Zajedno kroz dječju otorinolaringologiju” izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje odlučila je mladim roditeljima pomoći da prepoznaju kada je vrijeme za odlazak k liječniku, a kada problem mogu riješiti sami ili ga čak i spriječiti.

Dr. Željke Roje se više od 20 godina usavršavala na području otorinolaringologije u Hrvatskoj i inozemstvu, a nebrojene je sate provela s djecom i roditeljima u ambulanti. Inspiracija za pisanje priručnika, koji se može kupiti putem stranice biramzdravlje.hr, mali su joj pacijenti i zbunjeni roditelji te želja da im pomogne brzo i stručno. Cijeli intervju pročitajte ovdje, a upitali smo je i koji je najveći problem s korištenjem antibiotika u dječjoj dobi.

Više od 90% infekcija gornjih dišnih putova u djece su virusne etiologije. Antibiotici se ne propisuju u liječenju prehlade ili gripe osim u slučaju komplikacija. Važnost adekvatne primjene antimikrobnih lijekova ne ogleda se samo u pojedinačnom pristupu prema bolesniku već ima širi društveni značaj. Često i pri opravdanoj primjeni imaju nuspojave (osipi, mučnina, proljev…). Djeluju i na tzv. dobre bakterije koje se normalno nalaze u našem organizmu (koža, crijeva…) te narušavaju sklad međuovisnosti mikro i makroorganizama.

Liječnica upozorava i kako imaju učinak ne samo na pojedinca nego i na čitavu zajednicu, jer se otporne bakterije lako šire i izazivaju teške i po život opasne kliničke slike. Osim toga davanje antibiotika u trudnoći, za vrijeme poroda i u prvoj godini života djeteta značajno povećava rizik za razvoj alergijskih bolesti u djece u predškolskoj i školskoj dobi zbog utjecaja na crijevni mikrobiom djeteta koji određuje smjer imunološkog odgovora. Imajte ovo na umu prije otvaranja kućne apoteke s antibioticima!

Liječnica otkrila zbog čega najčešće djeca dolaze u njenu ordinaciju, ali i u kakve sve mitove roditelji vjeruju

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo