Online nastava u domu s čak tri školarca: Najmlađi se šali, a najstariji bi u pravu školu - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Online nastava u domu s čak tri školarca: Najmlađi se šali, a najstariji bi u pravu školu

Vikend je protekao u pripremama za veliki eksperiment. Da, s pravom tako možemo nazvati početak online škole u Hrvatskoj, za koju se svi nadamo da će funkcionirati i u konačnici možda donijeti i nešto dobro: neke nove, modernije poglede na obrazovanje te promijeniti ponekad “učmale” metode podučavanja u našim školama.

U mojem su domu tri školarca: najstariji sin drugi je razred srednje škole, a dvojica mlađih još su u osnovnoj – četvrti i sedmi razred.

12 savjeta koji će vam olakšati život u vrijeme koronavirusa

“Nije baš pametno buljiti u televiziju tri sata”, doskočio me vješto moj 9-godišnjak kad sam mu objavila da je njegova škola na 3. programu HRT-a od 13 do 16 sati. Sedmaš starta u 10.45 sati, dok prije toga mora otići do škole, predati od roditelja potpisanu izjavu da je u petak preuzeo tablet na kojem će se održavati drugi dio nastave. Biologija, matematika, hrvatski i geografija, njegovi su predmeti za danas.

Dok lagano pijem prvu jutarnju kavu, jer mi je moj poslodavac omogućio rad od kuće, savjetujem ga da lijepo pripremi bilježnice i knjige za taj dan, kao u pravoj školi. Ne doživljava me! Očekivano… Njemu, čini se, neće nedostajati klasična škola, dok 16-godišnjak žali što nema nastave (naravno, ne zbog nastave, već zbog svega drugog što se događa izvan nje), jer to znači da će cijeli dan biti s braćom i mamom, a on “stvarno ne zna kako će to izdržati”.

“Srećom da sam psihički stabilan, pa me tvoja paranoja ne dira”, kaže mi dok mu držim “lekciju” o tome da koronavirus nije šala i da se ne nada pretjeranim druženjima dok ova ludnica traje. Čini mi se da mnogi mladi, uključujući i ovog mojeg, banaliziraju situaciju.

Objašnjavam mu kako ovu, novu školu mora ozbiljno shvatiti, jer – kad se vrate u školske klupe – bit će provjera, što im je, uostalom, potvrdila i razrednica. Tijekom vikenda dobio je od razrednice nekoliko poruka s uputama. Svi očekuju da će na početku biti određenih poteškoća, dok sustav ne profunkcionira, ali važno je ne širiti nervozu. Razrednica mu, kao i još desetorici kolega iz razreda, šalje poruku da se moraju registrirati u sustav Office 365. Pokušava ponovno, no opet ista poruka – dogodila se greška i molimo vas za strpljenje. U toj situaciji meni počinje nedostajati strpljenja…

Zatvoreni s djecom na 14 dana! Savjeti stručnjaka kako izdržati

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo