Prve dječje ljubavi - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Prve dječje ljubavi

                                       Provedi većinu vremena voleći nekog, a ne na poslu. (Dick, 7 godina)

Je li vaš dječak ili djevojčica jednog dana došao kući i obznanio da voli neko drugo dijete? Je li vas to iznenadilo? Što ste pomislili? U ovom članku će biti riječ o tome kako djeca doživljavaju svoje prve ljubavi, u koga se najčešće zaljubljuju, koliko zaljubljenost u ovoj dobi traje, te nekoliko savjeta što učiniti u toj situaciji.

Prva zaljubljenost može se doživjeti već u dobi od četiri godine. Tada se dijete počinje više orijentirati na vršnjake pa može pronaći svoju “simpatiju“. Ako drugo dijete uzvraća osjećaj zaljubljenosti, tada to dvoje djece provode više vremena zajedno, više se igraju ili skrivaju, leže zajedno ili se ljube kao što su vidjeli ili čuli da se čini. Ponekad si razmjenjuju poklone. Djeca svoju zaljubljenost doživljavaju ozbiljno zbog čega ih se treba podržati u tome.

                                                                 Nemoj reći nekome da ga voliš i onda se predomisliti.
                                              Ljubav nije poput biranja filma koji želiš gledati. (Natalie, 9 godina)

Djeca se najčešće zaljubljuju u osobu koju smatraju dobrom, s kojom dijeli slične interese, koja ide u isti vrtić, istu odgojnu skupinu i često je to ono dijete koje je popularno. Zanimljivo je da djeca već u toj fazi pokazuju ljubomoru u odnosu na svoju “simpatiju“. Ukoliko dijete ne uzvraća ljubav, tada se zaljubljeno dijete može osjećati odbačeno i loše.

Prema istraživanjima, djeca se podjednako zaljubljuju u drugu djecu istog spola kao i različitog spola. Ukoliko se zaljube u djecu istog spola ne znači da će u odrasloj dobi biti homoseksualne orijentacije već je to faza istraživanja i razvijanje svijesti o spolnosti.

kPonekad djeca izjavljuju da su zaljubljeni u tetu u vrtiću, u mamu ili neku drugu odraslu osobu. Navedene odrasle osobe djetetu su jako važno i moguće je da dijete brka privrženost i poštovanje s zaljubljenošću. Ne treba vas čuditi niti ako imate sina koji vam jednog dana kaže “mama, oženiti ću te kada narastem“. Djeca se u predškolskoj dobi vole igrati mame i tate, uviđaju da je to nešto jako posebno i uživaju u tim ulogama. Shvatite to kao igru, nikako ga nemojte ismijavati, te kroz igru detaljnije objašnjavajte što je to ljubav, što znači nekoga voljeti i što tada činimo jedni za druge.

No, baš kao što je većina prijateljstava tijekom predškolskog razdoblja nestabilna, tako je i većini djece faza zaljubljenosti kratkotrajna i ona “prava“ ljubav koju se sjećamo i u odrasloj dobi je ona koju doživimo s dvanaest, trinaest godina. Unatoč tome, djeca to doživljavaju snažno, baš kao što to ovaj dječak opisuje:

                               “Hej, bejbi, ne volim djevojčice, ali sam spreman zaboraviti da si i ti jedna”
                                                                                                                              (Will, 7 godina)

Što roditelji u tim situacijama mogu činiti?

  • Slušati sa simpatijom dijete o njegovoj zaljubljenosti ukoliko dijete to želi podijeliti (a najčešće žele)
  • Djetetov izbor shvatiti ozbiljno jer i ono to doživljava ozbiljno. U suprotnom bi se dijete moglo osjećati posramljeno što bi moglo utjecati na gubitak povjerenja prema roditeljima, te ubuduće ga demotivirati da dijeli osjećaje s njima.
  • Ako je djetetova simpatija nasilna prema djetetu ili ga iskorištava, pokušati objasniti svom djetetu zašto je loše da tako netko postupa s njim, te ga savjetovati što može učiniti da se to više ne ponavlja. Pri tome treba biti vrlo obazriv i nježan prema djetetu jer dijete može biti vrlo osjetljivo prema svojoj simpatiji zbog osjećaja zaljubljenosti. Ukoliko nasilnost ili iskorištavanje dugo potraje, svakako se posavjetujte s psihologom.
  • Čitati priče ili igrati se kazališta kod kuće putem čega se može pokazati djetetu što znači kvalitetan odnos između partnera.

I za kraj, poruka jednog dječaka o neminovnosti ljubavi. Zar nije divno kada se ljubav jednostavno “mora“ dogoditi?

      Ljubav će te pronaći, čak i ako se pokušaš sakriti. Ja sam se pokušao sakriti od kad sam
                                              imao 5 godina, ali cure me svejedno pronalaze. (Dave, 8 godina)

 

Tatjana
Tatjana Gjurković, dipl. psiholog
certificirani terapeut igrom
Centar
Proventus (www.centarproventus.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo