Psiha

Psiha

Slabovidnost je najčešći problem vida kod djece, a liječi se do sedme godine

Shutterstock

Slabovidnost je najčešći problem vida u djece te se može liječiti otprilike do sedme godine života zbog čega je iznimno važno prvi pregled vida, osim ako nije potrebno i ranije, obaviti s navršene četiri godine

S navršenom četvrtom godinom života svakom djetetu treba provjeriti vid, što je u nas jednostavno izvedivo zahvaljujući Nacionalnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti pomoću kojeg svi četverogodišnjaci, odnosno njihovi roditelji, na adresu dobiju pozivno pismo s datumom, vremenom i institucijom gdje će obaviti taj preventivni pregled. Tim je pregledom moguće, ističe doc. dr. sc. Mirjana Bjeloš, definirati više od 90 posto svih anomalija vida te slabovidnost uspješno otkriti, liječiti i izliječiti do sedme godine života!

Idete na put, a nosite naočale i leće? Pripazite na ove stvari

Slabovidnost je najčešća patologija vida u djece. Vrijeme u kojem mi kao liječnici oftalmolozi možemo djelovati odnosno liječiti slabovidnost djece je otprilike do sedme godine, kada završava razvoj vidnog dijela kore velikoga mozga. Sliku svijeta koju je naš mozak zaprimio dotad, jedina je, da tako kažem, „ispravna“ slika svijeta koliko god mutna, bezbojna i iskrivljena ona bila. Najčešća bolest vida u djece je slabovidnost, u čijoj podlozi su najčešće refraktivna greška, popularno zvana dioptrija, i bijeg oka, strabizam. U oba slučaja, korekcijom naočalama, moguće je liječiti i izliječiti slabovidnost, ako se ona otkrije prije završetka sazrijevanja vidnoga dijela kore velikog mozga, odnosno prije sedme godine života, pojašnjava dr. Bjeloš, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za dječju oftalmologiju i strabizam u KB-u Sveti Duh.

Kako objašnjava dr. Bjeloš, prevalencija slabovidnosti u Hrvatskoj je osam posto, što znači da u školskom razredu možemo očekivati oko dvoje djece koja će nositi naočale do dobi od oko 10 do 12 godina kada se slabovidnost više ne može vratiti. Nošenje naočala zajedno sa stresom polaska (ili povratka) u školske klupe djeca, posebice oni mlađi, ne doživljavaju traumatično.

Sve je više djece dijabetičara, a glavni je krivac – debljina

“Kako naočale u predškolskoj treba stalno nositi, oftalmolog će u suradnji s roditeljima objasniti djetetu kako se naočale pravilno odlažu prije spavanja, kupanja ili tijekom bavljenja nekim od sportova, što se s naočalama smije, a što ne smije raditi. Roditelji su često pretjerano zabrinuti kako će se dijete prilagoditi nošenju naočala. Takva ipak pretjerana briga može i kod djeteta razviti anksioznost, nelagodu i otpor prema nošenju naočala. Treba naglasiti da djeca predškolske dobi nisu kritički svjesna svoga izgleda i ne razmišljaju o kozmetičkom učinku korekcije. Većini djece nošenje naočala neće remetiti dosadašnji stil života, već suprotno, poboljšat će im kvalitetu života i omogućiti uključivanje u niz novih aktivnosti. Tako naša djeca imaju dvije-tri godine druženja s naočalama prije škole. Oftalmolog će prije nego što dijete krene u školu preporučiti postoji li potreba za smještanje djeteta bliže ploči, za preferirani kut, za jače osvjetljenje i slično. Većina djece ipak uredno prati nastavu bez posebnih potreba za smještanje u prednje klupe ili kut razreda. Dodatno, u sklopu zdravstvenog pregleda za upis u školu, svakom će se djetetu ponovno testirati vidna oštrina. Na taj pregled roditelji trebaju ponijeti dotadašnju medicinsku dokumentaciju, savjetuje dr. Bjeloš, inače i direktorica Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacija za dječju oftalmologiju.”

Strabizam – što znači kada djetetu bježi oko i kako izgleda liječenje?

Ivana Rimac Lesički/prilog Idemo u školu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo