10 stvari koje vam nitko ne govori o starenju, a u nekima ćete uživati - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

10 stvari koje vam nitko ne govori o starenju, a u nekima ćete uživati

Shutterstock 1206609517

Starenje ne znači samo odlazak u mirovinu i pojavu boli u koljenima, ono može donijeti puno uživanja.

Ne zovu se te godine zlatnim godinama bez razloga. Iako se javljaju i određeni problemi, javlja se i kristalizirana inteligencija – konačno možete koristiti vješto sve što ste naučili, a stvar još postaje bolje kad napunite 65 ili 70.  

1. Dobro se slažete sa svima 

Bolje nego ikad razumijete emocije drugih ljudi kada imate 40 godina, a upravo će vam to pomoći da razumijete što netko misli i govori pa će i suživotu s voljenim osobama biti ugodniji, a sigurno će vam pomoći i u poslovnom okruženju. 

2. “Mr. Nice Guy”

Čini se da ne morate biti mrzovoljni jer imate 60 godina. Znanstvenici nisu do danas shvatili što se to točno događa, ali u tim godinama ćete manje energije ulagati u objašnjavanje svog stava. U teoriji se smatra da starije osobe bolje kontroliraju emocije i glavni im je cilj što više uživati u životu.

3. Bolji seksualni život

Starije žene možda ne vode ljubav svaki dan, ali čini se da to ne znači da ne uživaju. Studija provedena nad ženama starijim od 40 godina pokazuje kako se zadovoljstvo seksualnim životom poboljšava kako žena stari.

4. Što ovo radi tu?

Nažalost, često starenje znači i gubitak kose na glavi, ali i pojavu dlaka na mjesto gdje ih niste očekivali. Kod muškaraca će to vjerojatno biti nos i uši, a kod žena brada. U pitanju su hormoni i promjene do kojih dolazi.

Na što morate obratiti pažnju prije kupovine vitamina? Imajte na umu 5 stvari

5. Uživate u ranom buđenju

Velike su šanse da ćete postati jutarnji tip kad napunite 60 godina, pa očekujte da ćete u krevet odlaziti rano ali se rano i buditi. No čini se da to ne vodi nikakvom problemu jer je jedna studija pokazala da i starije osobe koje se bude rano tvrde da su dobro spavale. 

6. Zaboravite na migrene 

Studije pokazuju da jednom kad navrše 70 godina, samo 10 posto žena i 5 posto muškaraca koje su nekad mučile migrene imaju i dalje problem s njima. Još je bolja vijest da i ako imate migrene, one će se javiti bez glavobolje.

7. Strah nije vaš neprijatelj

Možda strahujete da ćete pasti i slomiti kost, ali ne bez razloga. Jedna je studija pokazala kako trećina odraslih osoba iznad 65 godina ima isti strah, što je razumljivo jer se radi o vodećem uzroku ozljeda kod starijih osoba.  

Ako već dugo niste zainteresirani za seks, možda vam nedostaje ovaj vitamin koji sve mijenja

8. Samopouzdanje 

Samopouzdanje raste kako starimo, a studije kažu radi financija, obrazovanja, dobrog zdravlja i zaposlenja. Ali do promjena dolazi kada napunite 60 godina… Razlog možda leži u odlasku u mirovinu i svim promjenama koje ona nosi. 

9. Ne odustajte od rada

Rana mirovina možda i nije najbolja za zdravlje, osim ako imate još jednu zabavnu karijeru. Prema studijama, starije osobe koje rade više uživaju u životu. 

10. Više niste tako visoki…

Što dulje živite to ćete više biti svjesni kako na vaše tijelo utječe gravitacija. Kako dolazi do pomaka u prostoru kralježnici i koštanog sustava, možete se “smanjiti” i za centimetar. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo