Psiha

Psiha

3 stvari koje možete napraviti nakon buđenja za bolje raspoloženje i veću produktivnost na poslu

Ako je ikako moguće nemojte odmah iz kreveta krenuti na posao ili sjesti za stol i upaliti kompjuter. Stručnjaci kažu kako biste prvo trebali posvetiti malo vremena – sebi.

Možda toga niste svjesni, ali ako dan započnete u žurbi i negativnom raspoloženju, teško da ćete biti produktivni i sretni na poslu, navodi psiholog Joel Dvorkin. Dobra je vijest da u par koraka možete napraviti puno kako bi dan bio prije svega uspješan. 

“Samo razmislite o stavu kojeg nosite sa sobom iz kreveta do posla i upravo on može utjecati na cijeli dan i na to kako će posao utjecati na vaše raspoloženje, vaš rad i odnos s kolegama”, dodaje. 

Na sreću, postoje brojne aktivnosti koje možete napraviti prije odlaska na posao kako biste zaštitili mentalno zdravlje, poboljšali raspoloženje i povećali efikasnost na poslu.
Prema stručnjacima tri su načina najbolja! 

1. Provedite neko vrijeme u tišini 

Prakticiranje “mindfulnessa” ili uživanja u trenutku može biti od velike pomoći za vašu produktivnost tijekom radnog dana, prema riječima stručnjakinje za odnose iz New Yorka, Chanel Dokun . Ona te trenutke naziva “prihvaćanjem jutra”, što bi u praksi značilo da prvih 20-ak minuta nakon buđenja uživate u tišini jutra. To biste vrijeme trebali iskoristiti kako biste obratili pažnju na vaše strasti i ciljeve kako bi vaš glas bio prvo što čujete ujutro, a ne razgovore koji se odvijaju oko vas. 

Jednostavne četiri radne navike koje će vam pomoći spriječiti umor i brige

Kako ćete to vrijeme iskoristiti ovisi o vama, a ona predlaže da pišete dnevnik ili da razmišljate o tome što želite postići u tom danu. Evo nekoliko pitanja koja daje a koja biste trebali postaviti sebi prije odlaska na posao: 

  • Što mi je danas važno?
  • Što mi je cilj?
  • Čemu se danas nadam? 
  • Što uspjeh znači za mene? 

Ako odvojite malo vremena i postavite si ta pitanja, odgovori vam mogu pomoći da se psihički pripremite za radni dan. 

2. Fizička aktivnost 

Pronađite sebi najdraži način za pokretanje organizma ujutro prije odlaska na posao, dodaje Dvorkin. I samo par minuta hodanja prije odlaska na posao može učiniti puno za dobar početak dana. 

“Neka istraživanja pokazuju kako takav ritam može pomoći da se umirite i uspostavite ravnotežu pa će kratka šetnja po svježem zraku imati utjecaja na cijeli dan”, dodaje. Postoji nešto čime možemo započeti naš dan a nije trening! To su vježbe fleksibilnosti i mobilnosti a možemo ih raditi kada god poželimo i koliko god puta želimo kroz dan. Razlog potonjem jest taj što su dotične vježbe niskog intenziteta i neće na umoriti, već upravo suprotno; dati nam malo energije za nastavak dana! Nije potrebno ulagati puno vremena u aktivnost, važno je samo da se pokrenete. 

Što je godišnji bez dobre knjige? Pet prijedloga za uživanje na plaži

3. Ugodite si!

Razmaziti sebe možda vama znači nešto negativno, ali Dokun smatra kako je važno posvetiti se sebi prije odlaska na posao. Ako radite nešto što volite ili se počastite nečime što vas čini sretnim, to je odličan način za započeti dan.

“Kada se probudimo često nam je prva misao kako naš život ne pripada u potpunosti nama samima i zato se često okrećemo po krevetu kako bi što dulje uživali u trenucima koji su samo naši. Upravo zato bih savjetovala aktivnost koja vam je jako draga i kojoj ćete se veseliti svaki put kad otvorite oči.”, dodaje Dokun. 

Nudi nekoliko načina kako ugoditi sebi prije odlaska na posao: 

  • Nakon buđenja usporite – ne žurite.
  • Napravite si omiljeni doručak.
  • Pustite najdraže pjesme dok se spremate za posao.
  • Priuštite si kavu kakvu volite.
  • Pogledajte epizodu omiljene serije. 

Bez obzira na to kako odlučite provesti dan, važno je odvojiti vrijeme za sebe prije odlaska na posao. “Pratite vlastiti razvoj i ne zaboravite da je potrebno ulagati i u mentalno zdravlje. Kada brinete o sebi u svoje slobodno vrijeme, posljedica će biti produktivnost i bolje raspoloženje kada se od vas očekuju rezultati.”, zaključuje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo