Psiha

Psiha

Što je godišnji bez dobre knjige? Pet prijedloga za uživanje na plaži

Shutterstock

Pakiranje za odmor nije gotovo dok niste odabrali knjige koje planirate pročitati… Ovo su naši prijedlozi.

Sreću, molim

“Sreću, molim” nova je knjiga autora uspješnice “Kako pregorjeti i uzeti život u svoje ruke” koja otvara pitanje je li moguće živjeti sretno i kako to ostvariti. Prvijenac Aljoše Bagole bio je najprodavaniji naslov u Sloveniji 2020. godine, a njegovim stopama ide i “Sreću, molim”. U svom hit naslovu (i s njim) pobijedio je pregorjelost, učio na koje se načine ponovno približiti zadovoljstvu, boljem misaonom nadzoru te doživljaju sreće. Utvrđuje da naša sreća ustvari ne ovisi o tome koliko smo uspješni u oponašanju uspjeha drugih, već, prije svega, o hrabrosti i odlučnosti da se suočimo sa svojom tamnom stranom te je na zdrav način uklopimo u svoju cjelovitost. Tada ćemo lako otkriti i ostvariti svoju jedinstvenost – svoju bit.

Što čitati na odmoru? Imamo nekoliko sjajnih prijedloga

Kratak život odrubljene glave

Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović svoju osebujnu crtačku i slikarsku vještinu preslikao je u književnu priču.

“Kratak život odrubljene glave” snažna je, meditativna i uznemirujuća zbirka priča vrhunskog slikara i poznatog književnika Dimitrija Popovića. Četiri Popovićeve priče međusobno se razlikuju, ali povezuje ih autorski rukopis i promišljanje o tankom bridu prirode i natprirode. Priče su formirane kao pripovjedna kronika, uglavnom anonimusa koji život ili promatraju ili nad njim provode eksperimentalne metode.

Skandar i krađa jednoroga

“Skandar i krađa jednoroga” vodi vas u svijet krvoločnih jednoroga i hrabrih junaka. U ovoj priči postoje dvije vrste jednoroga: navezani i divlji. Divlji su jednorozi najopakije, najopasnije i najkrvoločnije zvijeri koje možete zamisliti. Oni nisu čupava, prijateljska bića koja smo navikli vidjeti u dućanima s igračkama, na ekranima ili na koricama rokovnika. Ovi su iznimno opasni. Ako na njih nabasate, male su šanse da ćete preživjeti. Navezani su jednorozi također krvoločni i opasni, ali su i doživotno vezani za svoga jahača te su za njega spremni žrtvovati vlastiti život.

Tri sata

Književna hitmejkerica Rosamund Lupton u svojem novom romanu “Tri sata” katapultira nas u tri sata uznemirujuće agonije pri čemu se napetost opsade na trenutke miješa s meditacijom o prijateljstvu i ljubavi.

Tri sata je točno 180 minuta. Tri sata su vječnost iščekivanja i odbrojavanje do nečeg stravičnog. Tri sata su 10.800 sekundi da otkrijete za koga ćete umrijeti i tko će vas ubiti. Najnoviji triler “Tri sata” jedan je od najhvaljenijih romana godine, ako ne i desetljeća.

Država terora

“Država terora” politički je triler nastao u koautorstvu Hillary Rodham Clinton, odvjetnice, prve dame, senatorice i bivše državne tajnice SAD-a i Louise Penny, nagrađivane kanadske autorice krimića i trilera. Radnja “Države terora” odvija se nakon burnog razdoblja u američkoj politici, kada novi predsjednik na važnu dužnost državne tajnice bira političku suparnicu Ellen Adams. Njezinim imenovanjem on želi ušutkati svoju najoštriju kritičarku, jer preuzimanje ove dužnosti znači da Ellen mora odstupiti s rukovodećeg mjesta vlastite multinacionalne novinske agencije.

Dok se predsjednik prvi put obraća Kongresu, mlada časnica ministarstva za vanjske poslove Anahita Dahir prima zbunjujuću anonimnu poruku. Prekasno shvaća da je poruka bila kodirano upozorenje.

Vrijeme otkrivanja

“Vrijeme otkrivanja” debitantski je roman novozelandske autorice P. J. McKay, inspiriran autoričinim putovanjima po bivšoj Jugoslaviji i iskustvima hrvatske zajednice na Novom Zelandu, s kojom se autorica povezala istražujući za svoj književni prvijenac. Odvija se kroz dva vremenska razdoblja i prati majku Gabrijelu, koja 1958. silom prilika odlazi s Korčule, i njezinu kćer Luisu, koja se 1989., uoči jačanja tenzija u Jugoslaviji, s Novog Zelanda otiskuje na drugi kraj svijeta upoznati majčinu stranu obitelji.

Šest predmeta koji su posebno prljavi tijekom ljeta – čistite li ih redovito?

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo