Psiha

Psiha

Što čitati na odmoru? Imamo nekoliko sjajnih prijedloga

Shutterstock

Novi naslovi u trenu će vam popraviti raspoloženje, osigurati uzbuđenje, ali i naučiti vas toliko toga…

Između dva kraljevstva

“Između dva kraljevstva” autorice Suleike Jaouad intrigantna je autobiografska priča o preživljavanju koja propitkuje temelje idealističkih prikaza novih početaka.

Nakon diplome Suleika Jaouad pripremala se zakoračiti u “stvarni svijet”, no dočekao ju je sasvim drugačiji scenarij – dijagnoza teškog oblika leukemije. Sljedeće četiri godine provest će vezana za bolnički krevet, boreći se za vlastiti život te pišući kolumnu o svom iskustvu za The New York Times.

No onoga trenutka kada je liječnici proglase “zdravom”, povratak se u stvaran život počinje činiti puno težim. Suleika uočava kako neprekidno balansira po liniji između dva kraljevstva – onog zdravih i onog bolesnih. Pritom odlučuje poći na putovanje duž SAD-a.

Kad vam zatreba predah – čitajte! Ovo je naših 6 prijedloga

Palača od papira

Palača od papira slojevit je roman o žudnji i dignitetu, zlostavljanju i obiteljskim grijesima, proizašao iz pera američke autorice Mirande Cowley Heller. Spretno vodeći čitatelja kroz ključna iskustva koja su glavnu junakinju Elle dovela do sudbonosnog dana i teške odluke oko koje se vrti radnja romana, shvaćamo da je odluka koju Elle mora donijeti sve samo ne jednostavna te kako će nužno razoriti nečiji život.

Palača od papira djelo je koje će čitatelju slomiti srce, ali odmah ga potom i iscijeliti kako to samo veliki romani mogu.

Priče za laku noć za mlade buntovnice

Nakon prva dva nastavka “Priča za laku noć za mlade buntovnice” u kojima je Elena Favilli donijela biografije mnoštva izuzetnih žena koje su svojim radom oblikovale svijet u kojem živimo, “Priče za laku noć za mlade buntovnice: 100 žena koje su emigrirale i promijenile svijet” predstavljaju biografije stotinu žena koje su napustile svoje domovine: neke zbog novih prilika i izazova, a neke iz nužde.

(Ne)sretna obitelj

Shari Lapena nastavlja nizati književne uspjehe. “(Ne)sretna obitelj” nova je kriminalistička uspješnica koja je u rekordnom vremenu osvojila vrhove ljestvica najprodavanijih knjiga.

Nakon što je njezin prvi roman “Par iz susjedstva” proglašen najpopularnijim trilerom 2016. i pokrenuo lavinu komentara, ništa manji interes javnosti nije izazvao ni novi roman “(Ne)sretna obitelj”. Na tragu klasičnih priča Agathe Christie pratimo ubojstvo bogatih supružnika i roditelja troje odrasle djece koja ih preziru. Detektivi Reyes i Barr moraju prodrijeti kroz kaljužu otrovnih obiteljskih veza i otkriti tko je ubojica.

ADHD: od predrasuda do činjenica

Čini li se da je sve više nemirne djece? Možda su samo previše uz ekrane pa im je koncentracija slabija. Čini li se da svaka škola ili vrtić imaju barem jednog hiperaktivca? Možda je to stvar lošeg odgoja. Jesmo li postali osjetljivi i počeli djeci koja iskaču iz okvira pronalaziti dijagnoze? Možda je to sve samo utjecaj Zapada, a situacija u Hrvatskoj je sasvim drugačija. Postoji li uopće ADHD ili je to moderna izmišljotina?

Na ova i brojna druga pitanja o ADHD-u i dječjem razvoju već dulje od 15 godina odgovaraju hrvatske stručnjakinje i osnivačice Centra za ADHD u Hrvatskoj, Dubravka Kocijan Hercigonja i Vesna Hercigonja Novković. One su ujedno i autorice knjige “ADHD: od predrasuda do činjenica” u kojoj jednostavnim i lako razumljivim jezikom svima zainteresiranima predstavljaju što je ADHD zapravo i kako s njim živjeti.

Kuharica za mlade chefove

Kuhanje za sebe, obitelj i prijatelje može biti jako zabavno i pružiti golemo zadovoljstvo.

Zašto ne naučiti kako u nedjeljno jutro iznenaditi obitelj i ispeći najfinije vafle za doručak? Ili pripremiti zalogaj za prigristi nakon škole? Ili prirediti hrskavu piletinu, tacose ili maštovite grickalice kada prijatelji dođu na prespavanac? U više od 100 slasnih recepata i savjeta vaši mališani s lakoćom mogu naučiti osnove zdrave prehrane, mjerne jedinice, snalaženje u kuhinji te kako sigurno kuhati.

Knjige koje ovog mjeseca planiramo pročitati – provjerite što je novo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo