Psiha

Psiha

Knjige koje ovog mjeseca planiramo pročitati – provjerite što je novo

Ništa ne opušta bolje od bijega u neki drugi svijet – stvarni ili nestvarni. Putujte i maštajte uz knjige.

Oduvijek živimo u dvorcu

Netko je jednom rekao, ako je Edgar Allan Poe otac američkog horora i misterije, onda je Shirley Jackson svakako ponosna majka. Prvi put na hrvatskom jeziku, nakladnička kuća Vorto Palabra predstavlja remek-djelo američke književnosti 20. stoljeća “Oduvijek živimo u dvorcu” autorice Shirley Jackson.

Uvlačeći čitatelje duboko u labirint mračne neuroze, “Oduvijek živimo u dvorcu” raskošno je jeziv roman o osebujnoj, izoliranoj i vrlo vjerojatno ubojitoj obitelji. Zadivljujuća je to i uznemirujuća priča u kojoj napetost raste sa svakom novom stranicom i vodi prema vrhuncu koji je istodobno neizbježan i šokantan.

Kad vam zatreba predah – čitajte! Ovo je naših 6 prijedloga

Okruženi narcisima

Živite li u narcisovoj sjeni? Iscrpljuje li vas njihovo stalno zahtijevanje pozornosti, apsolutno uvjerenje da imaju pravo (čak i kad ga očito nemaju), odlučnost da čine što žele (neovisno o utjecaju na druge) te zbunjujuća potreba da kontroliraju sve i svakoga oko sebe?

Nova knjiga Thomasa Eriksona potaknut će vas na razmišljanje otkrivajući vam što narcisa pokreće i kako izići na kraj s njim a da se u tom procesu potpuno ne iznurite.

Dječak tigar

Priča “Dječak tigar” očaravajući je klasik iz pera Teda Hughesa, jednog od najboljih britanskih pjesnika i pisaca za djecu. Knjiga koju je ilustrirao Tomislav Torjanac govori o običnom dječaku obična imena, kojega nitko nije primjećivao. Ali on je osjećao da je sve samo ne običan. Da je drukčiji. Samo što nije znao po čemu i do koje mjere. Sve dok jedne noći… Prijevod na hrvatski potpisuje Mihaela Velina.

Posljednja ruža

Nova uspješnica američke spisateljice Julie Garwood! “Posljednja ruža” u prijevodu Tomislava Žilića klasična je povijesna romansa jedne od najprodavanijih autorica New York Timesa. U ovoj zadivljujućoj, klasičnoj povijesnoj romansi o bešćutnom vojvodi i njegovoj svojeglavoj ljubavnici, Julie Garwood još jednom dokazuje zašto je neupitna kraljica romantike.

Julie Garwood u karijeri je prodala više od 35 milijuna knjiga, a više od 26 romana postali su bestseleri New York Timesa. Zbog toga čvrsto drži poziciju jedne od omiljenih američkih autorica.

Ženski povratak sebi

Koliko sam puta sumnjala u svoj put, u svoju ženskost, u svoj talent? Koliko sam puta silazila sa svoje životne staze jer sam slušala druge, osjećala se primoranom, htjela nekome ugoditi, stavljala tuđe potrebe ispred vlastitih? Koliko sam puta plakala od žalosti, od bespomoćnosti, od bijesa? To znam samo ja… I ti, čitateljice, znaš to isto za sebe, zar ne? Nije to ništa loše, to je normalno, ispričat ću ti o sebi da bi se mogla ogledati u meni kao u zrcalu – govori nam Natalia de Barbaro u svojoj knjizi i vodi nas kroz odlomke o Pokornoj, Snježnoj kraljici i Mučenici.

Natalia de Barbaro je poljska psihologinja i pjesnikinja, a knjiga je postala ne samo književna senzacija (20 izdanja u godinu dana i više od 400.000 prodanih primjeraka) nego i društveni i kulturni fenomen.

Snovi o bogovima i čudovištima

Bestselerom New York Timesa “Snovi o bogovima i čudovištima”, autorice Laini Taylor, trilogija “Kći dima i kosti” dobiva veličanstven završetak u vrtoglavoj jurnjavi preko rimskih ulica do Kirinskih pećina i marokanske pustinje, a njezini glavni sudionici – ljudi, himere i anđeli – bore se, zaljubljuju i umiru u epskom srazu koji nadilazi dobro i zlo, ispravno i pogrešno, prijateljstvo i zavadu.

9 predmeta koje ne biste trebali držati u domu jer donose nesreću (prema feng shuiju)

Foto: Arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo