4 koraka do sreće

disanje, meditacija,

Kada si postavimo pitanje što želimo od života, mnoge se stvari mogu svesti na jednu, a to je da smo sretni, bez obzira što radili.

Ponekad je lako izgubiti se na tom putu ka sreći i skrenuti na stranputicu. Kako se možemo vratiti na taj pravi put?

Pripremite se na promjenu

Prije nego što se promijenite bilo što u svom životu, morate ga dobro razmotriti i iskreno pogledati unutar sebe. Ako ne promijenite sebe, zbog bilo kakvih vanjskih promjena ćete se osjećati dobro samo privremeno, ali onda ćete se vratiti starom osjećaju.

Nemojte se bojati promjene. Lijepo je biti u poznatoj rutini i znati što nas čeka svaki dan, no ako niste zadovoljni rezultatima te rutine, vrijeme je za promjenu.

Počnite s "lakim" problemima i malim promjenama, te se postupno okrenite onim velikima. Ako se primite u koštac sa svim problemima odjednom, bit će to preveliki zalogaj i sigurno ćete se zaglaviti između dva koraka.

Odredite što morate promijeniti

Priznajte sami sebi svoje najveće probleme koji vam onemogućavaju normalnu uspostavu odnosa s drugima ili koji vas sprečavaju u življenju života punim plućima.

Stres i negativne misli su najčešće stvari koje trebamo promijeniti kako bismo poboljšali svoj život. Stres ne mora isključivo biti pritisak za ispunjenje dnevnih obveza (poslovnih i privatnih) ili nervoza, on može uključivati strahove, stare zavade, življenje u prošlosti umjesto u sadašnjosti, ili pak brige o budućnosti.

Smatrate li kako sve što napravite mora biti savršeno, inače nije ni vrijedno pokušaja? Koncentrirate li se na negativne stvari koje vam se događaju (ili za koje vjerujete da vam se događaju), a zaboravljate na one pozitivne? Obično ovi faktori vode do stanja u kojem ne osjećate sreću. U ekstremnim slučajevima mogu dovesti do tjeskobe ili depresije.

Način razmišljanja prema kojem morate uzeti situaciju "ili sve ili ništa" vodi do tjeskobe jer se stalno brinete kako bi vas neka greška, bez obzira koliko mala ili velika, mogla učiniti izloženima kritici. Uvijek sumnjate u svoje korake, mislite kako ste to mogli i trebali napraviti bolje i ne možete se opustiti i prepustiti tijeku stvari.

Ako stalno očekujete od sebe savršeno ponašanje, a svojim negativnim mislima utječete na rezultate, nikako nećete moći ispuniti te savršene ciljeve zacrtane u vašoj glavi.

Naučite nove tehnike nošenja sa stresom

  • Kako mogu smanjiti stres i opustiti se?
  • Kako mogu prestati živjeti u prošlosti?
  • Kako se bolje brinuti o sebi?

Način na koji se nosimo sa stresom pomoći će umanjiti tjeskobu, strahove i negativne osjećaje koje možda gajite prema sebi ili nekom drugome s kime imate problem. Sve su ove stvari velike prepreke promjeni i djeluju poput utega koji vas sputava i onemogućava napredovanje. Živite u sadašnjosti – nemate ništa od kontempliranja nad svojom prošlošću. Jednako tako se ne biste trebali brinuti o budućnosti.

Opuštanje vas neće samo umiriti i pomoći vam zaspati kada vas misli jure glavom. Ono će promijeniti vaš život. Možete se opustiti tek kada otpustite stres i negativne misli iz svog života, tek kada vam oni prestanu krojiti vrijeme.

Na raspolaganju su vam mnoge tehnike opuštanja, od tehnika disanja, kreativne vizualizacije, do joge i meditacije. One vam mogu pomoći izbrisati napetost i usredotočiti se na sadašnji trenutak.

Kognitivna terapija je najčešće korištena tehnika za promjenu načina razmišljanja. Ideja iza ove metode je da način na koji razmišljamo određuje naše raspoloženje. U ovom slučaju na raspoloženje ne utječu vanjski faktori, nego način na koji tumačimo te vanjske faktore. Ako promijenite način razmišljanja, promijenit ćete i svoj život iz negativnog u pozitivno.

Menadžment stresa vas također može naučiti kako se možete bolje brinuti za sebe. Naučit ćete odvojiti vrijeme za sebe i posvetiti se svojim potrebama, a samim time će vaše samopouzdanje rasti.

Omogućite promjenu

Jednom kada ustanovite što želite promijeniti, morate joj omogućiti realizaciju. Ovo je često komadić slagalice koji nedostaje kada se želimo primiti u koštac sa svojim problemima. Smatramo kako će sama želja za promjenom biti dostatna, no ona je samo prvi korak u nizu prema sreći.

Morate raskrstiti put sa starim navikama kako ne biste ponovili iste greške. Jeste li se ikada iskreno zapitali: "Zašto ja uopće radim ove gluposti?"?

Kada postanete nervozni, poželjet ćete napraviti ono što uvijek radite i što vam je poznato, a ne ono što je novo. Stres je velika prepreka promjeni jer se u priču upliću strahovi i ego. Promjena se ne odnosi samo na ono što naučite i shvatite, nego i na stvari koje morate zaboraviti i pustiti neka budu dio vaše prošlosti. Ukratko – ono što ste spoznali morate i primijeniti!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!