Psiha

Psiha

Budite sretni! Napravite ovih 10 stvari svaki dan za svoje mentalno zdravlje

Najvažnije da izdvojite dovoljno vremena za sebe, sreća tako dolazi sama!

Lako se možemo izgubiti u stresu, hrpi poruka i obiteljskim obvezama, a još ćešće se događa da tijekom dana ne napravite ništa za sebe. Kako biste bili sretni i zadovoljni na poslu i kako biste bili uvijek nasmijani za svoju obitelj, morate krenuti od sebe.

Stvorite barem svoje jutarnje rituale koji će vam dati puno energije, a pokušajte u danu napravite barem nekoliko od ovih stvari u nastavku i više nećete morati lutati za mirom i srećom.

Seks vas čini mlađima, kreativnijima i rješava vas stresa!

1. Vježbajte

Ova lista je morala krenuti s ovom navikom! Vježbanje je idealno za rješavanje stresa, poboljšanje tjelesnog zdravlja, ali i za poboljšanje samopouzdanja. Osim toga, tijekom vježbanja se luče hormoni sreće koji će vam dati energiju i koji će vam zasigurno staviti osmijeh na lice bez obzira koliko se umorno osjećali.

2. Družite se

Umjesto da doručak ili ručak provedete na poslu provedete pred računalom, okupite svoje kolege i zajedno jedite i pričajte. Kod kuće, umjesto da trčite od obaveze do obaveze, sjednite i igrajte se sa svojim djetetom ili kućnim ljubimcem.

Nemojte samovati i nemojte se samo okrenuti tehnologiji jer vam ona neće dati osjećaj povezanosti s nekim.

3. Recite hvala!

Pa makar i sami sebi jer ste se na vrijeme probudili i obavili sve sa svoje liste obveza. Zahvalite ukućanima ako su odradili svoj dio kućanskih poslova, a kolegama što su vam donijeli kavu. Čak i ako vam je samo netko poboljšao dan, ne krijte koliko vam to znači.

4. Napravite nešto za druge

Možda ste navikli da vas ujutro čeka spreman doručak ili da vam kolega na putu do posla kupi kavu. Kako god bilo, učinite vi nešto za njih. Možete početi od malih stvari, a kasnije možete krenuti i pomoći lokalnim udrugama, pa tako i zajednici.

Ovako pomažemo ne samo drugima, već i sami sebi! 

5. Barem 5 minuta provedite vani

Istraživanja su pokazala kako samo pet minuta na svježem zraku i suncu može ne samo poboljšati vaše raspoloženje, već i poboljšati vaše samopouzdanje. Izlaganje suncu potaknut će lučenje hormona sreće, seratonina, pa nije ni čudno što će te se odmah bolje osjećati!

6. Smijte se

Nemojte se stalno mrštiti, bez obzira koliko vas stresa okružuje. Nasmijte se vlastitim greškama i ne-toliko-smiješnim forama kolega s posla. U ljudskoj je prirodi da se smijemo i da se tada bolje osjećamo, a smanjuje i razinu stresa.

7. Ispravite se

Kad dane provodite pred računalom, znači da ste uvijek u istoj pozi u kojoj su vam leđa najčešće – pogrbljena. Zaboravite na ovu pozu jer upravo vam ona spušta raspoloženje, čini vas tihima i nezainteresiranima za vašu okolinu. S druge strane, ispravna vas postura čini sretnima i “šalje” pozitivne emocije.

Lako dođite do pravilnog držanja!

8. Naspavajte se kako treba

Spavanje je iznimno važno za naš organizam, ono ga resetira, čini otpornijim, a zbog dovoljnog sna smo i fokusiraniji na dan koji slijedi. Osim toga, regularan san je navika koja će vas dovesti i do mršavljenja. Bez obzira koliko vas obaveza čeka, one mogu pričekati sutra i preksutra, a vi si osigurajte svojih (barem) 7 sati sna.

9. Naučite nešto novo

Svakodnevnica nas može dovesti u kolotečinu s kojom nikako nećemo biti zadovoljni, a tu kolotečinu možete i morate razbiti sami. Novim hobijem, novom tjelesnom aktivnošću – hulahoopajte, plešite, štrikajte ili napokon počnite učiti novi jezik.

Odvojite si barem pola sata u danu za svoju novu aktivnost i vidjet ćete koliko će vam raspoloženje biti bolje.

10. Imajte uvijek nešto čemu ćete se veseliti idući dan

Možda je to nešto sitno, poput toga da ćete napokon svratiti u novu pekaru, ili nečega velikog – poput toga da ćete zbilja odvojiti svoje vrijeme za novi hobi. Veselite se nečemu što vas čeka idući dan, tako ćete se probuditi raspoloženiji, a pošto se po jutru dan poznaje, znamo što vas čeka ostatak dana!

Pročitajte i 30 savjeta kako da postanete i ostanete sretni i zadovoljnia saznajte i koja je formula samopouzdanja

Foto: Shutterstock

G. H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo