Psiha

Psiha

Evo glavnih krivaca za gubitak seksualne želje

Foto: shutterstock

Mora se znati da nizak libido nije isto što i impotencija ili “frigidnost“.

Nizak libido lako poremeti najbolji odnos među partnerima i spolnost pretvori u noćnu moru jer se na kraju sve svede na obavljanje bračnih dužnosti.

Svaki put savjetujemo razgovor s partnerom, pa tako i danas. Kad primijetite da se nešto događa, ne potiskujte probleme jer oni moraju izaći na površinu. Najbolje je stvar riješiti u dvoje i bez srama. Prije svega moramo sami sebi objasniti što se događa i zašto se pojavio problem. Znate i sami da seks ne počinje kada se skinemo, nego još davno prije tog čina – u glavi.

Glavne ubojice libida

Spolni nagon je nepredvidljiv, u trenutku je na vrhuncu, a u najgorem primjeru kao da je umro. Razloga za to je nekoliko:

1. Loša emotivna povezanost s partnerom

Neriješeni problemi u vezi su jedan od najčešćih neprijatelja seksualnog nagona. Da bi bilo seksualne želje bitna je emocionalna bliskost. Svađe, slaba komunikacija, nedostatak povjerenja mogu smanjiti vaš libido. 

Kako partneru reći da je loš u krevetu, a da se on pritom ne uvrijedi?

2. Svakodnevica

Djeca i posao neće ubiti vaš seksualni život, ali mogu oslabiti libido. Nitko za to nije kriv, to je jednostavno život! Na kraju dana, kada bi i poželjeli biti intimni s partnerom sve se svodi na to da zaspemo čim spustimo glavu na jastuk. Bračni partneri bi trebali biti svjesni da je spolni život bitan faktor njihovog odnosa i da, na žalost, i u njega moraju uložiti malo više vremena i truda kako bi funkcionirao.

3. Stres, brige i tjeskoba

Ako vam se život sastoji od puno stresnih situacija i straha, seks sigurno u vašem životu ne predstavlja bitan faktor. Kako se brinuti o libidu ako se brinemo po cijele dane kako otplatiti kredit ili kupiti potrebne namirnice. Savjet stručnjaka je da vježbamo takve probleme stavljati sa strane, a ne na prvo mjesto. Pokušajte učiniti to da uzmete vrijeme kada ćete razmišljati o problemima koji vas muče, a ostatak vremena jednostavno živite život s partnerom. Ukoliko osjećate nedostatak seksualne želje možda se vaš problem krije u nedostatku sna. Premalo sna uzrokuje umor, a umor potkopava seksualnu želju

Seks može uzrokovati srčani udar!

Kako prepoznati što se događa i kako si pomoći

Rijetko ili uopće ne pomišljate na seks. Pomisao na seks ne predstavlja ništa, ne osjećamo uzbuđenost i poznate “trnce” u trbuhu. Sve nam je drugo bitno, posao, prijatelji i kuhanje ručka. Ne radi se samo o gubitku želje za partnerovim dodirom, nego o tome da sebe ne gledamo više kao seksualnu osobu.

Prije nego posjetite stručnjaka, razmislite o faktorima koje smo naveli da li nešto od toga utječe na vaš svakodnevni život i gasi vaš libido. Ako je tako, onda je prije svega potreban partner pun razumijevanja koji će vam pomoći da prebrodite krizu.

 A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo