Psiha

Psiha

Intimnost je važna, saznajte kako očuvati bliskost s partnerom

Foto; Shutterstock

Intimnost i intimni odnosi su tema koja će uvijek privlačiti pažnju čitatelja. O intimnosti možemo misliti da je najvažnija na svijetu, da je romantičarska budalaština, da je nepotrebna ženska stvar… ali ma što mislili o njoj, ona nas neće ostavljati ravnodušnima.

Intimnost je izazovna jer od nas traži suočavanje sa samima sobom i s drugom osobom. Pa na što u stvari mislimo kad kažemo intimnost? Intimnost  možemo definirati kao kognitivni i emocionalni proces međusobnog otvaranja, uočavanja i spoznavanja, uvid u “unutarnje ja” kako vlastito, tako i druge osobe, put zajedničkog razvoja. Intimnost je duboka i višestruka emocionalna, intelektualna, profesionalna, seksualna… povezanost dvoje ljudi. Ona nam omogućava da u sebi osjetimo ispunjenje želje za bliskošću, pripadanjem, stapanjem s drugom osobom.

Što kad nestane intimnosti?

Ponekad se dogodi da samo jedna osobe dođe u situaciju da osjeća da je nastalo intimnosti i bliskosti u njoj/njemu za partnera/icu. To su situacije koje su još bolnije jer jedna osoba još osjeća intimnu povezanost a druga osoba više ne.

Tada se može pokušati raditi na obnovi intimnosti i bliskosti i neki parovi zaista uspijevaju, no ne uspijevaju svi. Ponekad kad se intimnost i bliskost izgube, nije ih moguće vratiti. No, često se i može. A što može pomoći? Dakako da nema recepata koji garantiraju uspjeh ali postoje neki mali načini koji zaista mogu pomoći ako je u paru prisutna želja za obnovom bliskosti.

Evo tri prijedloga što biste mogli činiti za njegovanje svoje bliskosti:

  1. Pričajte iskreno i otvoreno o tome kako se osjećate, bez okrivljavanja i optuživanja druge osobe. Kad iskreno progovorimo, kao da nam ogroman teret padne s duše. Strah nas je da nas druga osoba ne razumje, no kad vidimo baš suprotno, da nas je druga osoba razumjela kao i da smo mi razumjeli drugu osobu, može se osjetiti ponovo da bliskost polako dolazi u našu vezu. Strah nas zatvara, iskreno pričanje o tome kako se osjećamo nas otvara.
  2. Ako bliskost nije skroz nestala, ako ju još osjećate ali blijedi, pokušajte biti zaigrani jedno s drugim. Dodirujte se kroz igru i šalu, gledajte se u oči, smijte se jedno s drugim…, pokušajte smijehom i vedrinom pojačati svoju bliskost. Dajte si puse i zagrljaje, dodirujte se…To često daje rezultate.
  3. Osvijestite si što cijenite kod partnera/ice, koje njene/njegove osobine su vas privukle u početku veze. U kojim situacijama mu/joj se najviše divite i onda to kažite jedno drugome. Njegujte cijenjenje i poštovanje partnera/ice. To će učiniti da budete sretniji sa svojim izborom baš te osobe s kojom dijelite intimnost i život.   

Nataša Barolin Belić, geštalt psihoterapeutkinja/ Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo