Kad ti se „život okrene naglavačke“: Ako se borite s rakom, ovo je vaš glavni zadatak! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Kad ti se „život okrene naglavačke“: Ako se borite s rakom, ovo je vaš glavni zadatak!

Shutterstock

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka 2021. udruga SVE za NJU predstavlja portal kojemu je cilj pružiti podršku, informirati i osnažiti onkološke bolesnika, ali i okupiti sve udruge i zdravstvene ustanove u adresaru besplatnih stručnih savjetovališta.

Šest od deset pacijenata treba barem inicijalnu psihološku podršku, trećina treba kontinuiranu podršku i praćenje, a psihološku pomoć potrebno je tijekom liječenja oboljelog i nakon smrti osigurati i članovima obitelji i njegovateljima, zaključak je u nedavno usvojenom Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030. (NSOPR). Implementacijom ovog dokumenta Hrvatska može značajno unaprijediti prevenciju i liječenje onkoloških bolesti, smanjiti smrtnost od raka i povećati preživljenje.

Kako to ne bi ostala samo „lista želja“, udruga SVE za NJU, jedan od sudionika platforme Hrvatska protiv raka, koja je pokrenula inicijativu za usvajanje NSOPR-a, paralelno je već započela projekt izgradnje portala psihoonkologija.hr na kojemu onkološki bolesnici i članovi obitelji na jednom mjestu mogu pronaći ne samo edukaciju o psihičkim teškoćama onkoloških bolesnika, nego i cjelovit nacionalni adresar besplatnih stručnih savjetovališta u zdravstvenom sustavu i udrugama.

Udruga SVE za NJU od osnivanja zagovara psihološku pomoć kao integrirani dio onkološkog liječenja, promiče koristi i vrijednosti psihoonkologije u praksi i pruža stručnu psihološku pomoć u Centru za psihološku pomoć. To je na tragu standarda onkološke skrbi koje promiče International Psycho-Oncology Society (IPOS) – psihološka pomoć je univerzalno ljudsko pravo, a distres kod onkoloških bolesnika treba mjeriti kao šesti vitalni znak nakon temperature, krvnog tlaka, pulsa, disanja i boli.

Koje neugodne simptome raka često ignoriraju žene, a koje muškarci? Neki će vas iznenaditi!

Više nitko ne dvoji koliko je psihološka pomoć važna, no, pravo je pitanje gdje stručnu podršku mogu dobiti onkološki bolesnici, bolesnice i članovi obitelji? Koliko imamo specijaliziranih psiholoških savjetovališta, gdje se ona nalaze i kako doći do tih informacija? Nije dovoljno samo otvoriti savjetovalište nego tu informaciju treba učiniti dostupnom bolesnicima kroz nacionalni adresar, što smo i uspjeli postići portalom psihoonkologija.hr . Važnost ovakve baze prepoznalo je i Ministarstvo zdravstva, te nas podržalo u razvoju ideje, pojašnjava Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU.

Zasad je u adresaru 13 savjetovališta u kojima su pacijentima na raspolaganju psiholozi, psihijatri ili psihoterapeuti no lista će se redovito ažurirati. Uz samo nekoliko klikova, svaki bolesnik može pronaći sebi najbliže savjetovalište, te dobiti informaciju o dostupnim stručnjacima, načinu predbilježbe, radnom vremenu, potrebi za uputnicom, ili primjerice, mogućnosti telefonskog savjetovanja.

I ovim putem pozivamo pacijente da se obrate stručnjacima i potraže psihološku pomoć, koja je univerzalno ljudsko pravo i znak mudrosti, a ne slabosti. Portalom želimo aktivirati i zdravstvene radnike, da i oni dodatno osvijeste važnost stručne psihološke podrške, te ohrabruju bolesnike da se jave u savjetovalište. Pozivamo i sve udruge i zdravstvene ustanove da svoje savjetovalište registriraju u nacionalnom adresaru besplatnih stručnih savjetovališta, poručuju iz udruge.

Zašto je važna psihološka pomoć?

Psihoonkologija je disciplina koja se bavi proučavanjem, razumijevanjem i tretmanom psiholoških, emocionalnih, socijalnih, duhovnih i funkcionalnih aspekata života s rakom s ciljem smanjivanja distresa i podizanja kvalitete života bolesnika i članova njihovih obitelji. To je i cilj portala Psihoonkologija.hr – pružiti podršku, informaciju, educirati, savjetovati, osnažiti i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika.

Vaš glavni zadatak je briga o sebi

Čitati dobre knjige, informirati se, čuti dobre savjete i tuđa iskustva – sve je to dobrodošlo. Edukacija nam značajno pomaže u rješavanju vlastitih situacija. No ponekad nije dovoljno samo znati što je za nas dobro već je potrebno imati dovoljno motivacije, ustrajnosti i odlučnosti za promjene. Bolesnici često osjećaju da im se „život okrenuo naglavačke“, da ih je bolest „izula iz cipela“, da im je životni scenarij doveden u pitanje… Na različite načine opisuju naglu promjenu koju maligna bolest unosi u svakodnevnu rutinu i dovodi u pitanje daljnji tijek života. U jednom trenutku potrebno je veliki dio vremena posvetiti odlascima na pretrage i terapije radi čega se smanjuju i zaustavljaju sve druge aktivnosti kao što su radna aktivnost, društvene obveze, rekreacija, druženje s prijateljima, putovanja i slično.

Ipak, život ne prestaje s pojavom bolesti. Poslije prvotnog šoka slijede prilagodba i prihvaćanje, ali i postavljanje najvažnijeg cilja – izlječenje. Puno će za vas učiniti lijekovi, ali oni ne mogu sve. Trudite se da vam liječenje bude na prvomu mjestu, ali slijedite svoj ritam poslije svake terapije i naravno, nakon završenog liječenja. Nemojte posve zanemariti svoje druge potrebe. Neka tjelesna aktivnost, obiteljski i društveni život, vaši hobiji uvijek budu prisutni u mjeri u kojoj ne remete liječenje i vama donose zadovoljstvo. Tako bolest neće „zagospodariti“ vašim životom nego će biti važna činjenica kojoj morate pokloniti optimalnu pažnju i vrijeme.

Uvijek imajte na umu da je vaš glavni zadatak briga o sebi. Ponekad ćete pomisliti da je obitelji teško jer ne možete raditi neke stvari koje ste uvijek vi radili. To vas može rastužiti ili izazvati grizodušje. Odbacite to! Za sve je najvažnije da vi budete dobro, jer tako najviše pomažete i njima. Dopustite svima da vam pomognu i preuzmu neke svakodnevne zadaće. Mislite na to da ste okruženi onima koji vas vole i spremni su vam pomoći, stoga im to i dopustite.

Dijagnoza i vrijeme liječenja vremenski su period u kojemu možete razmisliti o promjenama koje su dobrodošle u vaš način života, odnose s drugima, odvajanje vremena za sebe, pronalaženje novih interesa, prepoznavanje vaših jakih strana pa možda čak i promjeni posla. Ako smatrate potrebnim, redefinirajte svoje životne ciljeve. Suočavanje s bolešću i liječenje možete iskoristiti za osnaživanje svojih kapaciteta i da možda počnete voditi kvalitetniji život. Nije rijetkost da mnogi bolesnici upravo tome svjedoče. Ako ne možete sami, potražite pomoć na tome putu, savjetuju s portala Psihoonkologija.hr.

Znate li zašto se razvijaju najčešći oblici raka? Onkologinja savjetuje kako ih prevenirati

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo