Psiha

Psiha

Kako osigurati motivaciju za provođenje novogodišnjih odluka?

Novogodišnje odluke najčešće propadaju ako nismo spremni napraviti važne korake u pravcu osobne promjene. Osigurajte se i ostvarite ih!

Iduće godine smršavit ću ovih nekoliko kilograma viška, prestat ću pušiti, izbjegavat ću alkohol, obavezno ću vježbati, manje ću se uzrujavati… Svake godine, krajem prosinca i početkom siječnja, mnogi od nas donose ovakve i slične novogodišnje odluke koje vrlo često budu zaboravljene već nakon dva tjedna. I brojna istraživanja pokazuju da se donesenih odluka rijetko tko drži cijelu godinu, a krivac su i nedostatak motivacije ili pak podrška bližnjih.

Željka Novak, motivacijska trenerica

“Novogodišnje odluke najčešće propadaju ako nismo spremni napraviti važne korake u pravcu osobne promjene. Sama odluka ne znači da ćemo se je i držati ako nismo dovoljno motivirani i nemamo razrađen plan koji nas usmjerava i vodi. Motivacija svakome od nas može biti nešto drugo, no važno bi bilo razraditi viziju koja nas drži na putu prema našem cilju. Vizija treba biti u skladu s realnošću, jer ako si zadamo nerealnu sliku najvjerojatnije nećemo uspjeti”, objašnjava Željka Novak, motivacijska trenerica.

Ističe kako plan treba postaviti tako da ga se možemo držati čak i u slučaju da nemamo mnogo vremena, energije, novaca.

“Ako su uvjeti bolji od onih koje smo u planu uzeli u obzir, rezultati će vjerojatno biti i bolji te nas još i više potiču na ustrajnost u odluci. Kada vidimo prve rezultate to bi trebalo svakako podijeliti s nekim kome je uistinu stalo do nas, jer će nas ta osoba bodriti da nastavimo. Ako mislimo da drugi trebaju primjetiti promjenu na nama, moguće je da se to neće dogoditi s onima koji nas viđaju svakodnevno ili gotovo svakodnevno”, napominje Željka Novak.

Zato se slobodno pohvalite drugima svojim postignućima, a kada to već učinite, vjerojatno ćete se i nadalje držati plana.

Ordinacija.hr
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo