Psiha

Psiha

Kako utišati buku oko sebe?

Svi se oko vas u uredu deru, telefoniraju, glasno slušaju glazbu, strka i buka sigurno bi vam poremetile koncentraciju da ispred vas nije važan zadatak. Unatoč visokim decibelima koji vas okružuju, vi postajete gluhi na sve osim svojih misli.

Ako ste se prepoznali u ovom scenariju, znajte kako je on sada dobio ime – nenamjerna gluhoća. Britanski su stručnjaci koji su demonstrirali ovaj fenomen svojim istraživanjem tvrde: “Nenamjerna gluhoća je često svakodnevno iskustvo. Primjerice, kada smo udubljeni u dobru knjigu ili čak u očaravajući novinski članak ne čujemo najavu konduktera i propustimo svoju stanicu ili dok šaljemo SMS-ove i istovremeno hodamo, možda nećemo čuti auto koji nam se približava i htjet ćemo prijeći cestu bez gledanja”, objasnila je Nilli Lavie. profesorica Instituta za kognitivne neuroznanosti University Colleagea u Londonu.

Njen je tim proveo istraživanje nad preko stotinu ispitanika koji su dobili niz zadataka u kojima su morali razlikovati sitne detalje između likova prikazanih na ekranu računala. Ispitanici su nosili slušalice, a neočekivano su stručnjaci pustili određeni zvuk. U tom je trenutku eksperiment prekinut, a ispitanici su upitani jesu li čuli neki ton ili nisu.

Ako su izvršavali jednostavni zadatak, dvojica od desetorice ispitanika nije čulo zvuk.

No, kada su se koncentrirali na teški zadatak, osmorica od desetice nije čula nikakav zvuk.

Eksperiment s gorilom

Stručnjaci smatraju kako je ova pojava rezultat ograničenog kapaciteta procesuiranja vizualnih i auditivnih informacija. Prethodno je pokazano kako na sličan način dolazi do “nenamjerne sljepoće” – poznat je eksperiment s gorilom u kojem su ispitanici bili koncentrirani na osobe koje su međusobno dodavale košarkašku loptu i nisu zapazili muškarca u kostimu gorile kako prolazi posred “igrališta”. Ujerite se sami: The Invisible Gorilla.

Nova britanska studija je pokazala kako nas udubljenost u težak zadatak čini slijepima i gluhima za ostatak svijeta (za druge izvore informacija). Ova sposobnost zaista može vrijediti zlata ako se nalazite u bučnom radnom okruženju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo