Psiha

Psiha

Krivi razlozi za majčinstvo

Majčinstvo je doživotna i najodgovornija životna uloga. Upravo iz tih razloga je važno da odluka o roditeljstvu bude zrela i svjesna.

k1. Približava mi se trideseta godina ili još gore, već sam nekoliko godina premašila taj čarobni broj, a još nisam postala majka! Već me i moja inače tolerantna majka ispituje mislim li ja ikad ispuniti tu svetu dužnost. A “onaj pravi” nije ni na vidiku, u trenutačnoj vezi samo se malo tješim čekajući njega, a možda se i moj aktualni ipak promijeni i postane “onaj pravi”. Jer – moram roditi! Možda dijete smekša postojećeg i unese sklad u našu vezu ili brak?

2. Rano smo se vjenčali, i zato smo odlučili nekoliko godina uživati u slobodi, bez djece i obveza. Ali okolina nam ne da mira, već nakon godinu dana braka svi nas pitaju kada će prinova te osjećamo stalan pritisak, a već pomalo i krivnju što se još nismo odlučili na dijete.

3. Što uopće imam od života – u karijeri nisam uspjela kako sam zamislila, u vezi ili u braku sam usamljena. Ionako mi se ništa nije ispunilo kako sam očekivala, što mi još preostaje? Možda dijete ispuni moju prazninu i da neki novi smisao mom, ionako neuspjelom životu.

k4. Uspješna sam poslovna žena, dostigla sam ono što mnogi sanjaju u karijeri. Puno putujem, svi me cijene, a i zavide mi, u mome mozaiku još samo nedostaje dijete. Morat ću dobro procijeniti kada ću ostati trudna da mi taj period trudnoće i izostanak ne bi negativno utjecali na daljnju karijeru.

5. Žena sam, ali jednostavno osjećam da majčinstvo nije moj put u životu. Sramim se to ikome priznati, osjećam se zbog toga gotovo kao… čudovište.

Stoga, drage dame – ako ste se pronašle u nekom od primjera znajte kako još uvijek niste spremne za najodgovorniju životnu ulogu!

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo