Muči vas gubitak koncentracije? Isprobajte psihodramu! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Muči vas gubitak koncentracije? Isprobajte psihodramu!

Psihodrama je psihoterapijska metoda u kojoj se kroz korištenje akcijskih dramskih metoda istražuju interpersonalni odnosi i unutarnji svijet pojedinca s ciljem buđenja spontanosti i kreativnosti.

Nastala je dvadesetih godina prošlog stoljeća, a ove godine slavimo devedeset godina od njezinog nastanka. Njezin osnivač je bio Jacob Levy Moreno.

Psihodrama se preporučuje svima koji žele aktivno raditi na sebi i razvoju svojih potencijala, spontanosti i kreativnosti.

Kako nam psihodrama može pomoći?

Psihodrama nam pomaže naučiti kako se bolje osjećati, kako se bolje zauzeti za sebe, kako se bolje nositi sa životnim problemima, kako bolje izražavati vlastite želje i osjećaje u odnosu s drugima, kako se osloboditi osjećaja koji sputavaju te kako biti spontaniji i kreativniji.

Moreno definira spontanost kao: “novi odgovor na staru, stereotipnu situaciju i kao adekvatan odgovor na novu situaciju”. Spontanost je potencijal koji posjeduje svaki čovjek, a najprisutnija je kod djece jer se razvija u spontanoj dječjoj igri i omogućava djetetu da istraži i proširi repertoar svojih uloga kao odgovora na različite životne situacije. Međutim, odrastanjem mi se pomalo odričemo svoje spontanosti jer društvo postavlja svoje zahtjeve i nagrađuje stereotipne odgovore na brojne životne situacije. Spontanost, a i kreativnost se sputavaju, tako da dolazi do zastoja u njihovom razvoju.

Oslobađanjem spontanosti kroz psihodramski rad, pojedinca se vodi k stvaranju veće unutrašnje slobode koja posjeduje osobine kao što su znatiželja, ekspresivnost, odgovornost, imaginativnost, intuitivnost, sloboda u socijalnim kontaktima i socijalnom eksperimentiranju.

Kako izgleda psihodrama?

U psihodrami se zapravo odigravaju različite scene, one su ili približne realnim životnim situacijama ili su eksternalizacija naših unutrašnjih procesa. Na primjer, to mogu biti različiti događaji iz naše prošlosti, mogu biti neke naše nedovršene situacije u životu u kojima smo bili, a još uvijek nas muče, mogu biti i naše fantazije ili naši snovi i dr. Uloge u konkretnoj psihodrami mogu odraditi članovi grupe ili čak neživi predmeti.

Važno je napomenuti da se psihodrama realizira u pravilu u grupi, ali može i individualno. Naime grupa je od višestruke važnosti jer osim što osigurava podržavajuću klimu koja je potrebna članovima za iznošenje i rad na svojim temama, ona omogućava da se uspostavljaju i različite interpersonalne relacije što omogućavaju identifikaciju i razumijevanje interpersonalnih odnosa iz života članova. Psihodramska grupa je i mjesto na kojem će članovi uspostaviti i nove, kvalitetne i autentičnije međuljudske odnose.

Osnovna pravila rada s grupom baziraju se na načelima diskrecije, povjerljivosti i dobronamjernosti kako prema sebi, tako i prema svim članovima u grupi. Optimalan broj članova psihodramske grupe kreće se od 6 do 16 članova, a vrijeme trajanja senase je između 120 – 150 minuta.

Kako sami možemo riješiti gubitak koncentracije pomoću psihodrame?

Problem s gubitkom koncentracije psihodramski možemo riješiti pomoću tehnike “zamjene uloga”.

“Zamjena uloga” je osnovna psihodramska tehnika u kojoj protagonist “ulazi” u ulogu drugih učesnika u interakciji ili u ulogu nekog predmeta. Samo tada je u prilici uvidjeti doživljaj onog drugog u interakciji, a istovremeno vidjeti sebe kroz doživljaj drugog.

U klasičnoj psihodramskoj seansi se može riješiti problem s gubitkom koncentracije tako da se pronađe situacija u kojoj se dešava gubitak koncentracije. Kroz tehniku zamjene uloga se pokušava istražiti zašto dolazi do gubitka koncentracije baš u toj situaciji i kako bi bilo najbolje riješiti taj problem.

Evo i jedna vježba koju možete napraviti sami za sebe:

Uzmite jedan prazan komad papira. Na njemu pokušajte nacrtati taj gubitak koncentracije, nacrtajte što vam prvo padne na pamet.
Nakon što ste nacrtali – “zamijenite ulogu” s tim što ste nacrtali. Pokušate govoriti iz pozicije crteža, pokušajte odgovoriti na pitanje: zašto gubim koncentraciju? Istovremeno pokušajte i zapamtiti sve što ste izrekli.
Kad izađite iz uloge crteža preporučio bih vam da si i zapišite sve što ste izgovorili. I ponovo si pročitajte naglas.
Vjerujem da ste se pomalo neobično osjećali dok ste kroz zamjenu uloga bili taj crtež na papiru, a i siguran sam da vam je spontano došao i odgovor kako riješiti problem.

Autor teksta:

Marko Škopac
Psihodramski
koterapeut

Predavanje na temu Gubitak koncentracije kroz terapiju psihodramom možete poslušati na konferenciji Zdrav Um
u ZdravUm tijelu koja će se održati 13. svibnja 2011. od 15:00 do 22:00
u
Hotelu Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1, Zagreb.

Ovdje možete preuzeti raspored konferencije.

Prijave su obavezne radi rezervacije
mjesta.
Cijena kotizacije iznosi 120,00 kuna.

Prijaviti se možete na:

jelena@centarproventus.hr; 091 5200
005 – Jelena

kontakt@partusedukacija.com; 091 3260
600 – Mirta

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo