Psiha

Psiha

Na godišjem počnemo uživati tek drugi dan

Dok je nekima potrebno samo pomisliti na godišnji odmor kako i se opustili i zaboravili na hektičan raspored s kojim su suočeni, većina tek počne uživati u godišnjem tek drugi dan.

Istraživači su ustanovili kako na godišnjem počnemo uživati tek drugi dan – točnije 21 sat i 31 minutu nakon dolaska na odredište. Upravo se tada opustimo dovoljno kako se bismo mogli bezbrižno prepustiti uživanju u suncu, moru i danu bez poslovnih obveza.

Do ovog je zaključka stigla britanska kompanija HomeAway koja se bavi iznajmljivanjem apartmana i koja je provela istraživanje nad 2000 osoba. Zašto baš 21 i pol sat? Prema odgovorima turista, kada stignu na mjesto u kojem će ljetovati treba im vremena kako bi se raspakirali, odmorili nakon puta i uspjeli se upoznati s apartmanom ili hotelom. Također, tek se drugi
dan možemo “prebaciti” na lokalnu valutu i otprilike u isto vrijeme
se naš bioritam prilagodi promjeni zbog dugog leta ili puta.

No tu nije kraj brigama. Čak se jedna trećina ispitanika počne živcirati oko gnjavaže zbog povratka 72 sata nakon što su stigli na ljetovanje!

“Zajedno sa stresom putovanja, rani doručak, gužva turista i borbe za ležaljku na plaži mogu nadodati stres na godišnjem odmoru, no to ne mora uvijek biti slučaj. Ako se odlučite za privatni smještaj umjesto hotela, imate prostora, privatnost i fleksibilnost raditi što vam je volja, stoga se možete manje brinuti”, objasnila je Marie Chenailler, glasnogovornica turističke agencije.

“Čini se da smo toliko zaokupljeni planiranjem i istraživanjem za godišnji odmor da zaboravimo pravi razlog zbog kojeg i idemo na njega. Ako nam partneri više pomognu ili ako djeci damo više slobode, možda se tako možemo rže opustiti i zaboraviti na brige kod kuće”, savjetovala je Chenailler.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo