Psiha

Psiha

Ni petak ni ponedjeljak! Zašto je srijeda najbolji dan za uzeti slobodno? Odgovor će vas iznenadit

Tri slobodna dana… Može li bolje?

Ako ste navikli uzimati slobodan petak ili ponedjeljak kako biste uživali u produženom vikendu, sigurni smo da ste i zadovoljni s odlukom jer ćete raditi samo 4 dana u tjednu.

Usprokos tome što nam se čini kao odlična ideja, stiže vijest kako ustvari ni ponedjeljak ni petak nisu najbolji dani za uzeti slobodan dan. Stručnjaci su shvatili kako je najbolji dan za uzeti slobodno upravo srijeda! Način života tijekom vikenda sasvim sigurno otežava povratak na posao u ponedjeljak, ali ako ste mislili da će vam dugi vikend taj povratak u ured olakšati, čini se da ste u krivu.

Ako uzmete slobodnu srijedu, ta odluka neće previše utjecati na tempo radnog tjedna niti će ga posebno prekinuti, ali vama će odlično doći da se malo oporavite i napunite baterije. Izgleda da naš „tjelesni“ sat ima veze s tim – on će odrediti jeste li jutarnji tip ili bolje funkcionirate noći. Može biti i određen nekim vanjskim faktorima, poput strukture radnog tjedna ili očekivanih rokova.

Svi smo naravno različiti, neki od nas su sporiji ujutro, nekima je jutro najdraži dio dana za obavljanje raznih poslova. No naš raspored vezan uz posao baš nema previše sluha za naše potrebe i obveze se jednostavno moraju izvršiti kada poslodavac to od vas zahtjeva.
„Znanstvenici misle da je upravo tu u problem jer kronično neslaganje našeg životnog stila i našeg unutarnjeg sata može uvelike utjecati i na razvoj raznih bolesti“, pojasnili su Jeffrey C. Hall, Michael Robash, i Michael W. Young koji su radili na istraživanju.

Sve zaboravljate i misli su vam zbrkane? Evo što uzrokuje „maglicu“ u mozgu i kako je pobijediti

No ako baš ne možete uzeti slobodan dan, srijeda je idealna i za rad od kuće. Dok će rad od kuće ponedjeljkom ili petkom značiti otprilike isto kao i produženi vikend, rad od kuće srijedom znači da ćete više posla obaviti.

Što napraviti ako imate slobodan dan?

Savjet je svakako da se odmorite, a ako nemate ideje što raditi osim ležati na krevetu i gledati omiljene serije, evo nekoliko savjeta:

1. Prošećite prirodom

Nova studija pokazuje zanimljive rezultate kako pozitivno na  fizičko i psihičko stanje ostavlja šetnja prirodom. Nije važno je li vani sunce ili kiša, ova vrsta odmora će pasati vašem mozgu. 

2. Zatvorite oči

Vizualna stimulacija vrši stalni “pritisak” na mozak, štoviše dio mozga koji obrađuje slike je i njegov najveći dio – vizualni korteks. Informacije koje se prenose vidom mozak procesuira velikom brzinom, što znači i veliko opterećenje. Koji je način borbe protiv ove vrste pritiska? Jednostavno sklopite o​či, duboko udahnite i uzmite predah od svijeta koji vas okružuje. Samo nekoliko sekundi će osvježiti mozak.

3. Uživajte u sanjarenju

Vjerujemo kako se nećete iznenaditi ako kažemo da je sanjarenje u stvari jako produktivno… Ako sanjarite tijekom dana, može vam se dogoditi da uspijete pronaći rješenje za svakodnevne probleme, a puno se “eureka” momenata dogodilo upravo kada osoba odmara.

Treba vam više energije da preživite dan? Ovih 10 koraka moglo bi pomoći

4. Uzmite pauzu

Nevjerojatno jednostavno, ali istinito! Stanice u mozgu (neuron) funkcioniraju kao tim pa im je potrebna jednaka količina goriva kako bi funkcionirale ispravno. Ako intenzivno radite neko vrijeme, trošit će se više neurona te će doći do neravnoteže i mozak će zahtijevati još “goriva”. Uzmite pauzu od rada i dozvolite mozgu da se oporavi…

5. Spavajte

Kako bi cijelo tijelo funkcioniralo pravilno, uključujući i mozak, potreban mu je san. Mozak koji nije odmarao minimalno 6 sati ne može funkcionirati pravilno pa ćete primijetiti kako vam misli “bježe” i postaje​ ​nemoguće racionalno razmišljati. Kada osoba spava, mozak i dalje radi ali i briše misli i procese koje su vas pratili kroz dan.

Foto: Shutterstuck

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo