Psiha

Psiha

Nikako se ne možete vratiti u radnu rutinu? Pomoći će 5 savjeta stručnjaka

Čak i ako se vaš godišnji odmor odnosi na nekoliko dana kušanja vina s prijateljima na selu, povratak u stvarnost gdje se od vas očekuje produktivnost može – zakazati.

Odmor od posla i uzimamo kako bismo se opustili, oporavili i “regenerirali”, ali to ne znači uvijek da ćete ostvariti ono što ste planirali, a to može biti pranje četiri mašine prljavog rublja ili snalaženje cijeli dan na sastancima. Stručnjaci kažu kako probleme možete spriječiti ako zapamtite dvije ključne stvari: pripremu prije odlaska i resetiranje misli nakon povratka. Zato, ako se tek spremate na odmor, svakako uzmite u obzir ove ključne savjete, a ako ste se vratili s godišnjeg, i dalje možete napraviti nekoliko koraka koji će vam olakšati povratak u rutinu.

Je li “tiho odustajanje” na poslu dobra odluka i kako djeluje na zdravlje?

Priprema za povratak prije odlaska na odmor:

Očistite listu zadataka

Ako poslušate ovaj savjet, sigurno ćete biti opušteniji na odmoru, ali ćete se i lakše pripremiti za zadatke nakon povratka. Ako prethodno operete rublje, bit ćete puno sretniji kada se vratite kući, a ne čeka vas cijela hrpa stvari za pranje. Kako ćete se pripremiti ovisi o vama; za neke to znači blistavo čista kuća, za druge prazan inbox i poslani odgovori na sve upute. Ako obavite sve zadatke s liste prije odlaska, možda će vam prvi dan putovanja biti pun obaveza, ali će zato povratak biti puno lakši. “Smatrajte to darom sebi u budućnosti”, navodi stručnjakinja za produktivnost, Grace Marshall.

Isplanirajte prvi dan povratka s mora

Upravo će ova navika pomoći da povratak bude lišen pritiska i stresa jer ćete već biti spremni za zadatke, no stvar je u tome da taj plan ne mora biti “uklesan u kamen” – on vam mora poslužiti kako biste se podsjetili koji su vam prioriteti. Marshall dodaje kako sami morate odlučiti što za vas znači konstruktivan prvi dan – možda akcija, a možda postupni povratak u “stvarnost”. Bilo da se radi o tome da morate oprati rublje ili prebaciti fotografije s mobitela na kompjutor, važno je samo da zadatke obavljate bez stresa.

Budite spremni na prilagodbu

Bez obzira na to koliko vremena posvetite mislima o povratku s godišnjeg odmora, nemoguće je predvidjeti što će se točno događati – prijevoz može kasniti, mogu vas dočekati klijenti s posebno teškim zahtjevima. “Osigurajte prostor za promjene jer se sve ne može planirati. Ostavite prostora za neplanirane aktivnosti i budite fleksibilni. Budite prisutni u trenutku što god vam taj dan poklonio – izazove ili lijepa iznenađenja”, navodi Marshall.

Vratite se s puta dan ranije

Ako povratak s odmora planirate nekoliko dana ranije, lakše ćete se vratiti u rutinu i biti produktivniji. “Moja obitelj i ja se uvijek vraćamo s odmora u petak umjesto u nedjelju i tako imamo vrijeme za prilagodbu”, pojašnjava Marshall.

Podcrtajte dogovorene sastanke koji vas vesele

Kako biste se više veselili povratku kući s odmora, dodajte listi nekoliko stvari koje će vas veseliti pri povratku, a to može biti manikura, odlazak na piće s najboljim prijateljem ili gledanje omiljene serije. Ostavite mjesta i za brigu o mentalnom zdravlju, prisjetite se svojih snova, planova i vizija te u glavi planirajte novi odmor – važno je samo da radite nešto za sebe.

Što kada se vratite s odmora?

1. Uzmite vrijeme za resetiranje

Pri povratku s odmora postoje dva izazova: fokusiranje na ciljeve koji su povezani s dnevnim ritmom i javljanje neproduktivnih emocija koje se prirodno javljaju kada odmor završi, pojasnio je prof. dr. Martin E. Ford. Ako se zbog povratka osjećate depresivno, nemotivirano ili vam je dosadno, onda baš poput usporenog mobitela trebate reset.

2. Slušajte svoje tijelo

Ako se i dalje oporavljate od fizičkog napora koji ste ulagali na odmoru (bicikliranje, planinarenje…), onda je pametno da odvojite malo vremena za odmor. Dr. Ford savjetuje da se ne borite protiv osjećaja bezvoljnosti, već uzmite vremena za odmor. Ako vodite brigu o fizičkom zdravlju, sigurno ćete se lakše vratiti u realnost, biti motiviraniji i uspješniji.

3. Krenite malim koracima

“Jednom kad ste odmorni, možemo reći da ste poput aparata koji je ponovo upaljen. No jeste li se vratili u normalu? Proces možete ubrzati ako pospremite stvari koje ste donijeli kući s odmora ili operete rublje, ali i odgovorite na mailove koji čekaju vaš odgovor”, navodi dr. Ford.

4. Fokusirajte se na nekog drugog

Ako nikako ne možete do motivacije, dr. Ford savjetuje da pronađete mirno mjesto gdje možete mirno disati, opustiti tijelo od palca do tjemena i razmišljati samo o sadašnjosti. Savjetuje da, ako ste zapeli u prošlosti, počnete razmišljati o tome što trebate napraviti kako biste krenuli dalje. A kako biste to uspješno napravili, fokusirajte se na to što bi se trebalo napraviti za druge jer će takvo razmišljanje dovesti do fokusa i motivacije. Možete recimo pripremiti dijete za izlet, provjeriti što vam rade članovi obitelji ili nazvati mentora.

5. Preokrenite stvarnost

Dr. Ford kao zadnji savjet nudi još jednu ideju: Motivirajte se tako da maštate i planirate idući odmor. “Ako vam posao ne nudi ništa energije, opustite se i planirajte novi odmor jer će se tako probuditi pozitivne emocije koje će zamijeniti osjećaj dosade i manjka motivacije”, navodi.

8 načina kako pobijediti poslijepodnevni pad energije i manjak produktivnosti

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo