Psiha

Psiha

Od svih nekulturnih stvari koje možete napraviti, jednu sigurno stalno ponavljate

shutterstock

Možda mislite da ste uvijek pristojni, ali razmislite ponovo…

Maniri ne znače samo to da znate reći hvala ili molim, to znači da se uvijek trudite da se osoba u vašem društvu osjeća ugodno, bez obzira na situaciju. Na žalost, lakše je to reći nego učiniti pa vjerojatno nesvjesno ponavljate istu grešku stalno…

O čemu se radi? Prema stručnjakinji Toni Dupree, osim ako ne želite da se netko osjeća jako neugodno, nikada nemojte čestitati na nečemu što ta osoba još nije objavila javno, bilo da se radi o trudnoći, novom poslu ili diplomi. Tako možete nekoga dovesti u situaciju da mora govoriti o temi o kojoj ne želi govoriti ili možete reći nešto krivo što će ih uvrijediti.

Zanima vas koje još greške možda ponavljate?

Uređujete se u javnosti

Iako je pohvalno držati do izgleda, uređivanje sebe ili na primjer djeteta u javnosti je uvijek nepristojno. Pazite na granice i neke stvari radite u privatnosti doma.

11 nevjerojatnih razloga zašto piti vodu s limunom, a neki će vas potpuno iznenaditi

Dajete previše komplimenata

Ne vole svi biti u centru pažnje, a previše komplimeta može djelovati na osobu da se osjeća kao da je izdvojena iz skupine. Uz to, previše komplimenata se uvijek čine kao neiskrena namjera.

Ispravljate nečije gramatičke greške

Možda vi mislite da pomažete, no to će ispasti kao nekulturna primjedba. U krajnjem slučaju možete osramotiti nekoga pa imajte na umu da se ne moraju svi propusti izreći na glas.

Kažete „Vidimo se uskoro“, a to ne mislite

Za neke je ovo uobičajeni pozdrav, ali nikako nije primjeren osim ako je iskren. Ako to kažete, a ne mislit, ostavljate dojam osobe bez integriteta, a to ne želite biti u ničijim očima.

Mrzite čišćenje kupaonice? Ova 4 savjeta pomoći će vam da izbjegnete višesatno ribanje

Ispričavate se u javnosti

Iako to u filmovima izgleda kao jako romantična gesta, u stvarnosti su dramatični izljevi emocija u javnosti vrlo nepristojni. Osim što možete izazvati scenu, osoba kojoj se ispričavate će se vjerojatno osjećati jako neugodno.

Pridržavate vrata nekome tko je daleko iza vas

Pristojno je nekome pridržati vrata, ali ako je taj netko iza vas 30 metara, samo ga prisiljavate da trči, što mu možda nije bilo u planu. Dakle, ne pridržavajte vrata osim ako je netko odmah iza vas.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo