Odgovorite na ovih 9 pitanja i provjerite je vi vaša ljubavna veza zdrava - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Odgovorite na ovih 9 pitanja i provjerite je vi vaša ljubavna veza zdrava

Foto:Shutterstock

Ako redovito obavljate kontrolne preglede kod liječnika, onda je možda vrijeme da provjerite i zdravlje vaše ljubavne veze.

Ako redovito obavljate kontrolne preglede kod liječnika, onda je možda vrijeme da provjerite i zdravlje vaše ljubavne veze.

Dok će svaki terapeut pristupiti problemima u vezi sa svog vlastitog stajališta, postoje neka osnovna pitanja koja uvijek mogu pomoći kako biste procijenili jeste li zadovoljni vezom u kojoj jeste i koliko je ona „zdrava“ za vas.

Pročitajte pitanja i dobro razmislite o dogovoru, a na kraju priče će vam puno toga biti jasnije.

1. Cjelokupno stanje: Ako uzmemo u obzir jeda prosječan dan, koliko je on kvalitetan ako su u pitanju vaše emocije –  jeste li sretni, anksiozni, depresivni, tužni?

Ako se taj vaš osjećaj ponavlja iz dana u dana u budućnost, hoće li vas oni zadovoljiti? Je li to dovoljno? Jasno da ne možete očekivati samu ekstazu iz dana u dan, jer i ostala područja života utječu na to kako se osjećate, a i vaš partner ne mora biti dobre volje svaki dan.

2. Sigurnost: Osjećate li se dovoljno sigurno da kažete sve što mislite?

Ovo je možda trebali biti i prvo pitanje jer na mnogo načina je to jedan od važnijih elemenata svake veze. Ukratko, osjećate li se sigurno i imate li poteškoća s izražavanjem stavova i emocija ispred partnera ili imate osjećaj da stalno morate hodati na prstima kako ga ne bi uzrujali? Skrivate li emocije  i često sebe krivite za probleme u odnosu umjesto da osvijestite činjenicu da su potrebne dvije osobe kako bi se problem riješio?

3. Argumenti: Možete li ih izložiti bez da su emocionalno ili psihički destruktivni? Možete li prepoznati kada se pretvore u odmjeravanje snage, tko će dobiti zadnju riječ, tko je u pravu i da razgovor ustvari nikamo ne vodi?  

Povremene rasprave su dobrodošle, ali ne bi trebale stvarati stres i trebale bi služiti da veza postane bolja. Problem je u kontroli emocija – znate li kako ih kontrolirati kada su jake i kako raspravu ne pretvoriti u svađu koja nikamo ne vodi? Događa li se da je jednom od vas potrebno više vremena da se umiri? Ako se jedan od partnera ne uspijeva kontrolirati, onda imate veliki problem.

Ovo je 7 jako dobrih razloga zašto bračni partneri ne bi trebali spavati u istom krevetu – slažete li se?

4. Rješavanje problema: Možete li ga na kraju riješiti?

Rješavanje problema ne znači pustiti plamen da gori, ljutiti se 2 dana i onda se vratiti u normalnu i praviti se da se ništa nije dogodilo. To se zove pospremanje problema pod tepih. Naravno, to nije niti mirenje. Izbjegavanje tema koje su vam teške kako biste izbjegli daljnju svađu ili suočavanje s činjenicom da nešto ne valja, nikako nije pravi način.

Možete li vi i partner mirno sjesti nakon svađe, voditi konstruktivan razgovor o problemu i zajedno napraviti plan kako ga riješiti?

5. Kompromisi: Možete li ga postići bez previše muke?

Naprimjer vi ste se probudili i partner vam kaže da mu je žao i da će drugi put biti bolje. No, ovo nije rješavanje problema, to bi se moglo nazvati ugađanje – a u svrhu izbjegavanja drugog konflikta jer osjećate da ne možete pobijediti i malo vas je strah.
Kompromis bi bio da i vi i partner znate da su vaše riječi stigle do druge osobe, dobili nešto što je vama važno i da niste odustali.

6. Dobra i loša vremena: Ima li loših dana više nego dobrih?

Tu se radi o vašem osobnom iskustvu. Da, svaka veza ima uspone padove ali ako pogledate cijelu sliku vidite li više lijepi dana i iskustava te je li jedan prosječan dan za vas dobro iskustvo?

Kako biste poradili na ovom pitanju važno je da se fokusirate na sebe i svoju vezu. Ako su vaši odgovori u stilu; Da, dobrih dana je više od loših jer su mi sretna djeca, ili jer sam naučila/o kako ne govoriti stvari koje će potaknuti rasprave… ili ova je veza puno bolja od prošle pa je sve super. To se zove racionalizacija ili stalni kompromisi. Ne pospremajte svoje prave osjećaje u ormar, nikada.

7. Timski rad: Radite li sve zajedno kao tim, uvijek imate podršku partnera i jako vam je stalo do zajedničke sreće?

Ako veza nije u ravnoteži i ako je svaki čovjek u njoj za sebe, morate znati da je to najkraći put za osjećaj usamljenosti. Tko želi u odnosu biti sam?

Koja je biljka najbolja za vaš dom prema horoskopskom znaku?

8. Veliko pitanje: Osjećate li se kao da možete biti tko jeste i da vas se voli baš iz tog razloga?

Osjećate li podršku i znate da će se svaki problem lako riješiti? Donosi li vaša veza takve nagrade da niti ne pomišljate što se možda krije na nekom drugom putu?  

9. Zadržati ili krenuti dalje: Ukratko, želite li da veza u kojoj se nalazite potraje ili…?

Što biste najviše od svega voljeli promijeniti?

Psihologinja donosi nekoliko savjeta koje morate poštovati ako želite biti u kvalitetnoj vezi

“Nijedan odnos nije ravna crta bez ikakvih promjena već više nalikuje valovima. U svaki odnos treba ulagati pa isto vrijedi i za parterski. Bez obzira što volite svog partnera i što znate da on to zna, nije dovoljno samo to znati. Vrijeme koje provedete zajedno, sitni znakovi pažnje, zagrljaji, smijeh… Sve to je važno da odnos ne zamre. To što zajedno živite i dijelite prostor i obaveze ne znači da odnos funkcionira. Kako odnos funkcionira manifestira se u situacijama kada vam treba podrška a znate da je partner tu; kada završite u bolnici i znate da će se partner brinuti za vas… Odnos se gradi i održava a najbolji način za to je da osim što skupa hendlate obaveze dijelite i slobodno vrijeme.” pojasnila je dipl. psiholog, Kristina Bačkonja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo