Oni koji vole ljutu hranu, vole osjećaj uzbuđenja - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Oni koji vole ljutu hranu, vole osjećaj uzbuđenja

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj vrlo začinjena hrana nije uobičajena, iako prave slavonske kobasice mogu biti malo ljuće nego što su to naši okusni pupoljci naviknuli.

Vrlo začinjena i ljuta hrana asocira nas na neka daleka i egzotična mjesta, poput Meksika, odakle je najpoznatija čili paprika, dok i naši susjed, Mađari, vole uživati u začinjenijoj hrani.

No, u zadnjih godina se sve više i Hrvati upoznaju sa svjetskom i ezotičnom hranom, pa se i pupoljci sada trebaju naučiti na visok stupanj začinjenosti zbog koje se zajapurite, suze počnu curiti, a jedino što želite je čaša hladne vode – koju bi ipak trebali izbjeći jer će osjećaj biti još gori.

Trigeminalni živac, je živac koji prenosi bol, temperaturu i druge informacije od usta da mozga, te je zaslužan za djelovanja poput žvakanja. Drugim riječima, završetci živca detektiraju bol ili iritaciju okusnih pupoljaka. Upravo sastojak ljute hrane, poput čili paprike, kapsaicin,  aktivira živčane završetke, odnosno receptore, i prenosi informaciju o boli i povišenoj temperaturi do mozga.

Smatra se da tolerancija na ljutu hranu ovisi o genetici, no također i o kulturi i prehrani na kojoj smo odrasli. Čak se smatra da na toleranciju možemo utjecati, odnosno da si toleranciju možemo sami podići ako u prehranu ubacimo sve začinjeniju hranu.  

Želimo osjećaj koji nam ljuta hrana donosi

Znanstvenici ne smatraju da naši okusni pupoljci odumiru ili da se naviknu na vrlo začinjenu hranu, već da dolazi do „promjene smjene“ u nama – te da odjednom uživamo u osjećaju koji nam takva hrana donosi, barem su to istaknuli znanstvenici sa fakulteta Pennsylvania Statea, Nadia Byrnes i John Hayes. Također, ranije provedenim istraživanjama na istom fakultetu pokazalo se kako osobe koje vole vrlo začinjenu hranu zapravo vole osjećaj uzbuđenja koje one donosi, a takvim je osobama privlačno i kockanje, kao i zabavni parkovi.

Ovo nije ni čudno pošto se smatra da kada naš organizam osjeti povišenu temperaturu i bol, mozak reagira lučenjem endorfina i dopamina, koji su poznati kao hormoni sreće. Odnosno, endorfin zaustavlja osjećaj boli, dok dopamin potiče euforiju, te je taj osjećaj zbog kojih iznova konzumiramo ljutu hranu, jer znaamo da osjećaj ugode, uzbuđenja i sreće slijedi.

Volimo osjećaj boli i uzbuđenja

No, novim su istraživanjima Byrnes i Hayes željeli vidjeti kako receptor kapsaicina, koji se još naziva TRPV1, utječe na oralno iskustvo, te su ispitanicima postavljali uobičajena pitanja te su im davali stimulanse, uključujući i vodu s dodanim kapsaicinom, nakon kojeg su morali označiti jakost osjećaja. Ovo je istraživanje kao prvo, pokazalo da čak i osobe koje su odgovorile da često jedu ljutu hranu, nisu slabije osjećale kapsaicin u vodi te kao drugo, da je upravo potraga za osjećajem uzbuđenja bio jedan od glavnih razloga zašto osoba voli začinjenu hranu. Znanstvenici su napomenuli kako je u ovom istraživanju sudjelovalo premalo ispitanika da bi se potpuno izopčilo da osobe koje često jedu začinjenu hranu, razviju toleranciju na nju – no među ovim ispitanicima ipak je osjećaj uzbuđenja i „boli“ bio glavni razlog.

Pročitajte zašto samo pravi muškarci vole ljutu hranu i saznajte uz koje začine možete ojačati svoj imunitet!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo