Psiha

Psiha

Ovih 5 faktora utječe na veličinu vaših grudi, a u pitanju nisu geni!

Shutterstock

Veličina i oblik naših grudi ne ovise samo o genetskom nasljeđu…

Utješno je misliti da su geni jedini odgovorni za veličinu grudi, ali ustvari na to utječe nekoliko faktora!

1. Koliko imate kilograma?

Grudi su dio anatomije, a sastoje se od konektivnog tkiva, mliječnih žlijezda i masnog tkiva, a kod svake žene se udio spomenutog razlikuje. Ako vaše grudi sadrže veće količine masnog tkiva onda će veličina grudi ovisiti i o tome, kaže Sherry Rose iz medicinskog centra Santa Monica. Ipak, razliku u veličini ćete primijetiti samo ako ste dobili ili izgubili dosta kilograma, a ne samo par.

Nepravilno držanje na treningu može uzrokovati mišićni disbalans

2. Idete li u teretanu?                            

Ako ste nedavno počeli trenirati i primijetili da vam grudi izgledaju veće, vjerojatno niste pogriješili. Ako radite određene vježbe za prsa, koje utječu na razvijanje mišića koji okružuju dojke, pazite na pokrete ruku i pravilno disanje, grudi se mogu malo povećati. „Morate znati da se vježbanjem grudi ne rastu već se učvrste mišići oko dojke pa će one izgledati veće“, tvrdi dr. Albert Matheney.

3. I menstrualni ciklus je važan faktor…

Menstrualni ciklus može donijeti primjetne promjene, kako u raspoloženju tako i u obliku i teksturi dojki, a sve zbog utjecaja hormona koji u prvom dijelu ciklusa proizvod estrogen, a u drugom progesteron. Estrogen utječe na početak ovulacije, a progesteron stimulira rad mliječnih žlijezda i tako utječe na veličinu grudi.

4. Hormonalna terapija

Kontracepcijske pilule mogu učiniti puno, ne samo za zaštitu od trudnoće nego i za regulaciju ciklusa. Uz to, one mogu utjecati i na veličinu grudi. „To se događa jer hormoni iz pilula uzrokuju nakupljanje tekućine u organizmu. No to stanje ne traje dugo  i najprimjetnije je na samom početku terapije“, navodi dr. Jennifer Wider.  

Stručnjaci otkrivaju kako do savršenih trbušnjaka bez napornih treninga

5. Koliko godina imate?

Grudi vam vjerojatno nisu onakve kakve su bile kad ste imali 15 godina, a kroz godine će sigurno mijenjati svoj izgled. Kako se približavamo menopauzi tako hormonalne promijene utječu i na veličinu i izgled grudi. Kako se snižava razina estrogena u tijelu tako se tkivo u grudima mijenja, postaje dehidrirano i gubi elastičnost.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo