Psiha

Psiha

Ovo je 7 fizičkih simptoma koji potvrđuju da depresija nije samo u vašoj glavi

Shutterstock

7 fizičkih simptoma koji potvrđuju da depresija nije samo u vašoj glavi…

Iako ne povezujemo psihička stanja s fizičkim zdravljem istraživanja potvrđuju da neka od njih uistinu mogu boljeti.

Depresija boli. Za razliku od drugih mentalnih stanja gdje se mogu javiti tuga, suze i osjećaj nemoći, depresija se može manifestirati kao fizička bol. Simptome je dobro zapamtiti kako biste mogli bolje razumjeti svoje stanje, a fizički simptomi demonstriraju da je depresija ipak jako stvarna i može utjecati na našu svakodnevicu.

Evo nekoliko uobičajenih fizičkih simptoma depresije:

1. Umor i niska razina energije

Umor je uobičajeni simptom depresije, pa iako često mislimo da smo umorni zbog stresa, ako se i psihički ne osjećate dobro trebalo bi bolje razmisliti o ovom simptomu. Umor radi depresije donosi i probleme s koncentracijom i uzrokuje nervozu.

Dr. Maurizio Fava, direktor kliničkih istraživanja iz Bostona istiće kako  depresivne osobe često pate i zbog loše kvalitete sna pa će ostatak vremena biti umorni, čak i ako su dovoljno odmarali. Kako znati da se radi o simptomu depresije? Dok umor ne mora uvijek biti simptom ove mentalna bolesti, ostali simptomi koji se javljaju, poput tuge, gubitka osjećaja sreće mogu otkriti depresiju.

2. Niski prag tolerancije na bol

Imate li nekad osjećaj da vam „gore“ živci, ali ne možete pronaći fizičko opravdanje za bol? Ispostavilo se da depresija i osjećaj boli jesu jako povezani. Studija provedena prije 5 godina pokazuje kako su smanjena tolerancija na bol i depresija povezani, dok je druga studija pokazala kako bol ima veći utjecaj na osobe koje su u depresiji. Neke studije ukazuju na to da korištenjem lijekova protiv depresije ne samo da može umanjiti simptome psihičke već i fizičke boli.

3. Bol u leđima i mišićima

Ako vam se bol u leđima javlja čim sjednete za radni stol, možda je u pitanju depresija. Iako se takva bol češće javlja zbog problema s kičmom, ona može biti i simptom psihičkog zdravlja, a to su potvrdile i neke studije, a jedna novija ističe kako upalni procesi u tijelu mogu biti povezano s neurotransmiterima u mozgu, pa tako imaju i ulogu u dijagnozi depresije i načinu liječenja.

Mentalni poremećaji koji mogu biti posljedica pandemije koronavirusa – od PTSP-a do depresije i ovisnosti

4. Glavobolje

Glavobolje su čest problem i iz tog ih se razloga ne tretira kao ozbiljan problem. Stres na poslu, svađa s partnerom, jako svjetlo, sve to može uzrokovati glavobolje. No ponekad ona ne mora biti povezana s tim. Ako ste primijetili da se javljaju često tijekom dana, možda su znak depresije. Za razliku od migrena, glavobolje povezane s depresijom ne moraju nužno utjecati na to kako funkcionirate, često se radi o tenzijskim glavoboljama. Uz glavobolju, osobe s depresijom često osjećaju i tugu i manjak energije.

5.  Problemi s vidom

Studija provedena prije 10 godina je pokazala kako mentalno zdravlje može utjecati i na vid,  a 80 sudionika studije koji su patili od depresije je izjavilo kako imaju poteškoća s razlikovanjem crnog i bijelog, a stručnjaci to nazivaju kontrastnom percepcijom.

6.  Bol u trbuhu

Grčevi u trbuhu i bol koja se pogoršava ne moraju značiti da ste nešto loše pojeli već mogu biti prepoznatljiv simptom depresije, a to su potvrdili i znanstvenici sa sveučilišta Harvard.

7. Problemi s probavom

Zatvor ili proljev mogu biti neugodna pojava i često su uzrokovani trovanjem hranom i virusima, ali emocije poput tuge, anksioznosti mogu biti posljedica mentalne bolesti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo