Pjevajte jer ćete tako poboljšati zdravlje pluća i kardiovaskularnog sustava! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Pjevajte jer ćete tako poboljšati zdravlje pluća i kardiovaskularnog sustava!

Glazba život čini ljepšim – oslobađa boli, smanjuje stres, daje energiju za rad i opušta vas. Glazba bi mogla biti najljepši dar života…

Najbolji način za iskorištavanje svih dobrobiti glazbe je pjevanje, a istraživanja tvrde da pjevanje može poboljšati zdravlje, pojačati osjećaj sreće i produljiti život! 

Pjevanje je dobro za mozak i može izazvati osjećaj euforije – dok pjevate oslobađa se hormon endorfin koji je zaslužan za osjećaj sreće te oksitocin koji budi osjećaj zadovoljstva, a smanjuje stres i anksioznost. Zbog oksitocina se osjećamo manje depresivno i usamljeno te on budi želju za povezivanjem s drugim ljudima. 

Riješite se stresa: U 6 koraka svoj dom pretvorite u luksuznu SPA oazu

Studija koja je provedena na Sveučilištu Gothenburg u Švedskoj navodi kako osobe koje pjevaju zajedno postaju toliko povezani da mogu doživjeti sinkronizirane otkucaje srca, a svi koji su ikad pjevali u zboru mogu ovo potvrditi.

Pjevanje također zahtjeva jaku koncentraciju na disanje kojim upravlja veliki broj mišića gornjeg dijela tijela što je dobro za zdravlje pluća i kardiovaskularnog sustava. 

Björn Vickhoff, voditelj studije je izjavio: “Pjevanje se sastoji od pravilnog, kontroliranog disanja i nudi sličan efekt kao disanje u jogi – opušta te tako doprinosi zdravlju srca.”, a napominje kako je ovo istraživanje potvrdilo da se pjevanjem kontrolirakolesterol, smanjuje osjećaj stresa te jača imunološki sustav. Istraživanje s Harvarda iz 2008. godine je pokazalo da pjevanje produljuje život, pa ako do danas niste pjevali, pravi je trenutak! 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo