Psiha

Psiha

Prepoznajte fizičke simptome depresije

Foto: Shutterstock

Vani je sve hladnije, osjećate se usamljeno, odvojeno i otuđeno od drugih. Sve što želite jest leću u krevet i prespavati dan… Niste pogriješili ako ste pomislili da ovo mogu biti simptomi depresije, no što ako vam kažemo da postoje i oni fizički?

Spomenuti simptomi nisu samo u “vašoj glavi”, depresija tako može uzrokovati razne promijene u vašem tijelu, na primjer probleme s probavom… kako se slični simptomi javljaju uz razne bolesti i stanja, depresivne osobe često to ne povezuju.

Nekoliko fizičkih simptoma depresije

Glavobolja

Glavobolje i migrene nisu neuobičajena pojava kod stanja depresije. Ako ste već patili od migrena, one bi se samo mogle pogoršati jednom kad  padnete u depresiju. Istraživanja su pokazala da osoba koja je u prošlosti imala epizode depresije ima 3 puta veće šanse da će doživjeti prvi napad migrene, a osoba koja je u prošlosti često imala migrene čak 5 puta veće šanse da će pasti u depresiju.

Bolovi u leđima

Ako ste već imali problema s bolnim leđima, može postati gore jednom kada vas dotakne depresija. Studija provedena na sveučilištu Alberta, nad 800 odraslih ispitanika, zaključuje kako osobe koje su u depresiji imaju 5 puta veće šanse da osjete i bolove u leđima od onih koji ne pate od depresije.

Bol u prsima

Važno je bolove u leđima provjeriti kod doktora jer može biti simptom neke ozbiljne bolesti, no isto tako može biti povezana s depresijom.

10 simptoma srčanog udara

Problemi sa probavom

Proljev, zatvor ili mučnina mogu biti i simptomi depresije. Neka istraživanja pokazuju kako oko 60 posto osoba sa sindromom iritabilnog crijeva također imaju neki poremećaj, poput anksioznosti ili depresije.

Umor

Bez obzira na to koliko spavate, stalno ste umorni i iscrpljeni. Ova kombinacija je česta kod osoba s depresijom. Depresija i umor “hrane” jedno drugo pa je skoro nemoguće prepoznati što je stiglo prvo.

Problemi sa spavanjem

osobe koje pate od depresije često imaju problema sa spavanjem, ili ostaju budni do jutra ili se često bude. Zanimljivo je da otprilike 15 posto ljudi s depresijom spava previše. Problemi sa snom ne uzrokuju depresiju ali mogu biti posljedica.

Položaj spavanja otkriva kakvi ste u vezi

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo