Riješite se anksioznosti u 10 sekundi uz nekoliko tehnika meditacije - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Riješite se anksioznosti u 10 sekundi uz nekoliko tehnika meditacije

10 sekundi možete odvojiti, zar ne?

Anksiozne misli su vjerojatno najnepoželjnije i sve što želimo kada se pojave jest da odmah nestanu! 

Istina je da ih je teško zaustaviti ali ipak možete učiniti nešto kako bi ih kontrolirali i spriječili da se razviju u nešto ozbiljnije… Upravo je to trenutak u kojem meditacija može pomoći! 

Uz pomoć meditacije možete naučiti kako prepoznati misli koje vas muče, promatrati ih te ih otpustiti, smatra Andy Puddicombe, stručnjak za meditaciju te osnivač aplikacije Headspace. Ipak, ponekad je teško znati kako početi i što napraviti kada anksiozne misli napadnu. Isprobajte jednu od tehnika koje nudimo i korak po korak naučite kontrolirati svoje misli.

Fokus na disanje

Ruku stavite na trbuh i fokusirajte se na uzdah i izdah te brojite – “jedan” za udisaj, “dva” za izdisaj. Obratiti pažnju na svoje disanje i micanje trbuha znači povratak u sadašnji trenutak. Vježbu izvodite 10 sekundi, ako je potrebno ponovite.  

Osvijestite položaj tijela

Stanite bosonogi na pod, oslonite leđa na zid ili stavite ruke na stol i osvijestite kako se osjećate u tom trenutku. Dozvolite mislima da dolaze i odlaze, ali kad shvatite da vas jedna misao preokupira, misli skrenite na to kako se osjećati stajati bosi na podu. 

“Skenirajte” cijelo tijelo

Zatvorite oči i fokusirajte se na čelo pa redom na ostatak tijela,  posebnu pažnju obratite na oči, usta, vrat i ruke. Što god osjećate, prihvatite. Ne razmišljajte i ne zadržavajte se predugo na određenom dijelu tijela već samo budite svjesni onoga što činite. 

Koji su najčešći uzroci stresa na radnom mjestu?

Zamislite tople zrake sunca

Sigurno vam je poznat osjećaj kad sjedite na prozoru a tjeme vam grije toplina sunca? Zatvorite oči i zamislite taj osjećaj drugi put kada osjetiti anksioznost kako bi se umirili. 

Zamislite osobu koju najviše volite

Zamislite sliku osobe koja vam je draga te zamislite kako udišete svu njegovu anksioznost i probleme, a pri svakom izdisaju mislite da sve lijepe trenutke koje ste dijelili – otprilike kao da udišete loše stvari a kroz svaki izdah izbacujete sve probleme.
Ovo je vježba u kojoj tuđu dobrobiti stavljate ispred svoje, a  Puddicombe smatra da je jedan od najboljih načina za otpuštanje jake emocije poput anksioznosti i fokusa na druge ljude.

Unutarnji razgovor je itekako koristan, ali pazite kako se obraćate sami sebi

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo