Roditelji zadovoljniji životom nakon što im djeca odu iz obiteljskog doma - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Roditelji zadovoljniji životom nakon što im djeca odu iz obiteljskog doma

Shutterstock

Većina roditelja kaže da im sinovi i kćeri donose veliku radost, no većina dosadašnjih istraživanja upućuje na to da su djeca istodobno velik izvor stresa, tjeskobe i financijskih briga.

Zanimljivi su rezultati najnovijeg istraživanja njemačkih znanstvenika koji pokazuju da djeca čine roditelje sretnijima, ali tek pošto napuste roditeljski dom, piše Independent. 

Tim znanstvenika s njemačkog sveučilišta u Heidelbergu koji je vodio profesor Christoph Becker, otkrio je da su roditelji čija su odrasla djeca napustila obiteljsko gnijezdo zadovoljniji životom te da pokazuju manje naznaka depresije.

Pojasnili su da se to može objasniti činjenicom po kojoj se u takvoj situaciji roditelji konačno mogu osloniti na vlastitu odraslu djecu koja im mogu financijski pomoći i eventualno brinuti o njima, ako bude potrebno. Ta činjenica za roditelja ima velik značaj i baca u zaborav ranije stresne situacije iz razdoblja njihova odgoja. 

Psihologinja otkriva 6 razloga zašto bi vaše dijete htjelo probati cigarete

Tko je i zašto najsretniji?

Članovi njemačkog tima su od 55.000 ljudi starijih od 50 godina iz 16 europskih zemalja zatražili da ocijene svoje trenutačno zadovoljstvo životom ocjenama od 0 (u potpunosti nezadovoljni) do 10 (u potpunosti zadovoljni).

Rezultati su pokazali da su odrasle osobe s odraslom djecom u odnosu na one bez djece imale između 0,02 i 0,56 bodova više na postavljenoj ljestvici. 

Kao što vidite, razlika i nije puno veća, no treba imati na umu da se radi o tisućama ispitanika. Dakle, premda djeca možda i nisu najsnažniji pokretač sreće i životnog zadovoljstva, spomenuti podatak u globalu ipak ima velik utjecaj na njihov život, smatra dr. Becker.

On i kolege su ustanovili i da su odrasle osobe koje redovito kontaktiraju s djecom sretnije od onih roditelja s kojima djeca i dalje žive u istom domaćinstvu, kao i od osoba koje nisu nikada imale djecu. 

Razmažena djeca se ne rađaju, ona se odgajaju. Izbjegnite najveće pogreške!

Socijalni kontakt je iznimno važan

Rezultati njihove studije su pokazali da je s dobrobiti pojedinca i s izostankom simptoma depresije povezan i stabilan brak, a značajnu odrednicu u ostvarenju dobrobiti i sreće čini i mreža društvenih kontakata jer je iznimno važno podijeliti osjećaje i misli s drugim ljudima. 

Kada sve sumiramo, rezultati našeg istraživanja pokazuju da i društveni kontakti imaju značajnu ulogu u dobrobiti i održavanju mentalnog zdravlja starijih osoba. Supružnici, partneri i djeca često su temelj dugoročnih društvenih kontakata kroz koje starije osobe dobivaju iznimno važnu socijalnu potporu, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos One.

“I premda rezultati o roditeljstvu mogu biti pomalo kontroverzni te ovise o životnoj dobi proučavane populacije, opće je mišljenje da su društveni kontakti u starijoj životnoj dobi povezani s većim životnim zadovoljstvom te da je socijalni kontakt iznimno važan faktor dobrobiti svakog pojedinca”, zaključili su njemački znanstvenici. 

Postavljanje granica u odgoju i kako komunicirati s djecom da vas čuju?

Hina

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo