Psiha

Psiha

Sa starenjem se mijenja i raspoloženje… Ovo su potencijalni uzroci depresije u starijih osoba

Imate osjećaj da vas godine pritišću? Niste jedini…

Studija provedena 2008. godine pokazala je kako se depresija vezana za srednje godine i starost sve više javlja među populacijom, a vrhunac doživljava oko 40.-te godine života kod žena i 50.-te godine kod muškaraca.

Zašto je tako? Stručnjaci misle da bi ljudi trebali bolje prihvatiti mane i prednosti ovog razdoblja te više cijeniti život. Koji su glavni uzroci za porast depresivnih stanja u starijoj dobi?

Preopterećenost

Pritisnuti između zahtjeva djece, starih roditelja, braka i posla… Osjećate tugu, nezadovoljstvo i krivnju? Žene se češće opterećuju svim navedenim, a posljedica može biti depresija. Važno je da brinete i o sebi, pazite na zdravlje i družite se s prijateljima. Sve to može pomoći.

Manjak vitamina B12

Ako ste depresivni ili bezvoljni, manjak ovog vitamina može biti odgovoran. Ako ste stariji, velike su šanse da imate manjak vitamina u organizmu jer možda nemate dovoljno želučane kiseline potrebne da bi se ovaj vitamin otpuštao iz hrane. Provjerite stanje i manjak nadoknadite hranom ili suplementima.

Promjene u seksualnoj želji

Kako muškarci stare, njihovo organizam proizvodi manje testosterona. Niske razine ovog hormona mogu uzrokovati depresiju, kao i erektilnu disfunkciju, što može biti razlog izostanka želje za seksom. Provjerite stanje kod liječnika koji će, ako je potrebno, ponuditi terapiju.

Zašto je voda idealno piće – gradi mišiće, pomaže kod mršavljenja i u borbi protiv stresa

Bolesti štitnjače

Depresija može biti simptom neaktivne štitnjače, a ponekad i preaktivne štitnjače, a kada je osoba starija to može biti i jedini simptom. Uz preaktivnu štitnjaču mogu se javiti simptomi poput preskakanja srca, tremora ili umora. Neaktivan štitnjače može uzrokovati i zatvor ili umor. Važno je svoje stanje provjeriti kod liječnika.

Bolni zglobovi

Život uz stanje koje uzrokuje kroničnu bol, poput artritisa ili osteoartritisa, povećava mogućnost za razvoj depresije i to do tri puta. Dobro je znati da depresija može samo pogoršati osjećaj boli. Vježbajte, meditirajte, slušajte glazbu, za koju se pokazalo da ublažava bol. Ako ništa ne pomaže, posjetite liječnika.

Predmenopauza i menopauza

Promjena u hormonalnoj slici je normalna u vrijeme predmenopauze ili menopauze. Ako imate problema sa spavanjem ili ste već upoznati s depresijom, simptomi se samo mogu pogoršati u ovom razdoblju života. Vježbanje i meditacija mogu pomoći, ali i savjet liječnika.

Prazno gnijezdo

Ako vam je dijete napustilo dom, moguće je da i vi osjećate prazninu. Uz sve ostale probleme koje nosi život, stvari mogu postati još teže. Pokušajte na to gledati kao na priliku kada se možete ponovo povezati sa suprugom ili prijateljima i raditi na sebi.

Alkohol

Čak jedna od četiri osobe srednje dobi koja konzumira previše alkohola pati i od depresije. Ponekad starije osobe piju više zbog stresnih situacija, poput penzije ili smrti partnera. Pomozite si terapijom ili posjetite liječnika.

Loš san

Nesanica i ostali poremećaji spavanja, koji dolaze s godinama, mogu biti uzrok depresiji ili promjenama raspoloženja. Razgovarajte s liječnikom o svojim problemima i mogućoj terapiji.

Kako pokrenuti svoj život? Svaka promjena je teška, pa i ona na bolje. No, ostanak na mjestu nije rješenje

Odlazak u penziju

Ako ste prisiljeni na penziju, radi lošeg zdravlja ili nekih drugih razloga, moguće je da će se javiti i depresija. Neka to za vas bude sretno razdoblje, učite nove vještine, vježbajte, a ako ne možete puno putovati, posjećujte kazališta i muzeje u svom gradu.

Bolesti srca

Uobičajena je pojava osjetiti depresiju kada ste suočeni s dijagnozom ili ste doživjeli infarkt. Važno je znati da depresija može samo pogoršati zdravlje srca. Ako depresija potraje, lijekovi ili grupne terapije mogu pomoći.

Tablete za povišeni krvni tlak

Neki lijekovi za krvni tlak mogu biti povezani s pojavom depresije i promjenama raspoloženja. Svakako razgovarajte s liječnikom koji će moći dati drugu terapiju.

Tuga

Normalno je tugovati nakon gubitka partnera ili osobe koje ste voljeli, ali tugovanje može dovesti i do depresije. Problemi s pamćenjem, zbunjenost i povlačenje od okoline mogu biti simptomi depresije kod starijih osoba. Tuga i depresija povećavaju šanse za razvojem bolesti srca. Dozvolite si tugovanje, razgovarajte s prijateljima ili stručnjakom, a ako mislite da je potreban terapija lijekovima, posjetite liječnika.

Kako poboljšati raspoloženje?

Nabavite ljubimca i ne zaboravite se smijati. Kako biste bili bolje volje, dobro je došla socijalna i emotivna podrška. Ali ne mora se raditi o društvu čovjeka jer studije pokazuju kako ljubimci pomažu ljudima da se bolje nose s depresijom i osjećajem samoće. Osim toga, šetnja psa je dobra tjelovježba.

Znate li da smijeh opušta mišiće, smanjuje osjećaj stresa i boli? Istraživanja također pokazuju kako smisao za humor može umanjiti simptome depresije.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo