Psiha

Psiha

Što napraviti kada partner sve novce potroši na alkohol i izlaske?

Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore! liječnici svakodnevno odgovaraju na vaša pitanja. Maja Vučić, prof. psihologije, psihoterapeutkinja, odgovara čitateljici na pitanje vezano za partnerov alkoholizam.

Pitanje čitateljice: Zanima me stručno mišljenje. Imam 21 godinu. Moj sad bivši dečko obećavao mi je stan i obitelj iako nikada od njega nisam tražila da mi pomogne.

Uvijek sam mu davala novce jer on nikad nije imao ništa sa strane, nego je uvijek sve spiskao u birtiji. Problem je alkohol, ne znam je li alkoholičar, ali je svaku subotu ili nedjelju pa i petkom ili utorkom vani. 

Već smo dosta puta prekidali zbog pića, ali nikako ne ide na bolje. On mene evo treći put ostavlja i to se uvijek poklopi s tim da je večer prije pio i došao doma ujutro.

Tako je bilo i zadnji put, pa je nakon tri tjedna došao u suzama i ja sam prešla preko toga. Sinoć opet ista stvar, šutnuo me kao krpu; ja plačem, a on ne reagira. Njemu je život na dan popiti sedam piva i onda je on miran, provest nedjelju u kafiću, subotom do jutra biti vani, ujutro ni ne ustati ako smo se nešto dogovorili… Stvari nikako ne idu na bolje. Ja njega stvarno volim, ali ne znam kako dalje…

Rak želuca – simptomi, dijagnoza i liječenje

Odgovor psihologinje: Poštovana, koji dio njega stvarno volite? Onaj kad popije cijelu plaću ili kad vas ponižava? Ili onaj kad ne poštuje vaš zajednički dogovor? Možda volite i dio kad dolazi doma u pripitom stanju većinu dana u tjednu.

Vidim da se trudite u iscrpljivanju svih mogućnosti kako biste promijenili njega i nekako ga nagovorili da postane odgovoran, da prestane piti alkohol svaki dan, da postane pažljiv. Možete se vi truditi koliko god hoćete, ali on je taj koji se mora potruditi oko sebe.
Vi možete biti odgovorni jedino za svoj život. Vi donosite odluke za sebe, jer ste vi jedina osoba koja te odluke može provesti u djelo. Isto vrijedi i za njega.
Drugim riječima, možete vi govoriti i govoriti njemu što bi trebalo, ali on je taj koji sam to mora reći i to isto ostvariti. Mladi ste još i zbog nedostatka životnog iskustva imate ideju da biste vi tu nešto mogli promijeniti. I da, možete, ali samo sebe. Ljudi se teško mijenjaju, dapače budu još i gori s vremenom. 
Umjesto da se pitate što još mogu napraviti za njega kako bi on prestao piti i postao odgovoran pitajte se želim li ja živjeti s alkoholičarom, želim li danas, sutra svoju djecu izlagati svakodnevnom nasilju, alkoholu, i biti u poziciji da im neću moći skuhati ručak, jer je on cijelu svoju plaću zapio.
Kad se to sve počne događati koga ćete onda okriviti? 
Imate izbor i vjerujem da vas majka nije rodila niti zato da budete patnica, ali niti nečija žrtva pa, prema tome, odlučite se za onaj život koji je najbolji za vas. I da, po definiciji si alkoholičar ako svakodnevno piješ alkohol, bez obzira na količinu koju piješ. To što on nije pijan kad popije 4 pive dnevno ne znači da nije alkoholičar već samo to da je zbog alkoholizma baždaren na alkohol.
Budite iskreni prema sebi i pitajte se je li to život kakav želite. 
Budite ljubavni prema sebi, jer ako vi niste zašto bi bio netko drugi.
 
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo