Psiha

Psiha

Što sve može uzrokovati bolan seks i kako si pomoći?

Shutterstock

Stručnjaci kažu da rezultati istraživanja pokazuju kako žene često ne izražavaju to da osjete bol tijekom seksa pošto smatraju da moraju ugoditi partneru.

Ovo su najčešći uzroci bolnog seksa, a donosimo vam i savjete kako sve riješiti. 

Endometrioza 

Ovo je poremećaj koji se manifestira tako da tkivo koje inače raste unutar maternice, raste vani, što je problematično koliko i zvuči. Simptomi su jaki bolovi prije i za vrijeme menstruacije. Seks s dubokom penetracijom može uzrokovati jaču bol. 

Kako biste izbjegli bol, promijenite pozu tako da penetracija ne bude toliko duboka. Isto tako, izbjegavajte seks za vrijeme najgorih dana u ciklusu. 

Menopauza

Hormonalne promjene i menopauza jedni su od najčešćih uzroka bolnog seksa. Neugodu za vrijeme seksa osjećaju žene koje su nešto starije, doje, ili prolaze kroz menopauzu. Isto tako, javlja se i kod žena koje imaju problema s plodnošću. Manjak ekstrogena može uzorkovati probleme, pa predlažemo da koristite lubrikant ili posjetite liječnika koji će savjetovati kako da uravnotežite razinu hormona u tijelu.

Bol nakon poroda

Ginekolozi kažu da je važno dopustiti vagini da zacijeli nakon poroda, a to može potrajati četiri do šest tjedana. Kako biste bili sigurni, pričekajte da vam ginekolog potvrdi da možete nastaviti sa seksulanim odnosima. 

Bez predigre…

Nekada bolan seks nema veze sa zdravstvenim problemima, već samo s lošom predigrom. Mnogi partneri ne razumiju koliko je predigre potrebno ženi da bi bila fizički spremna za seks. 

Ako patite od tjeskobe, depresije, PTSP-a…

Stručnjaci se slažu da mentalno zdravlje ima velik utjecaj na seks. Depresija uzrokuje smanjen libido i bol u određenim dijelovima tijela, kao i u vagini. Tjeskoba smanjuje želju za seksom i javlja se sindrom bolne penetracije. Najbolje je posjetiti liječnika i posavjetovati se s njim. 

Upala mokraćnog mjehura

Ako vas peče i osjećate bol na cijelom području prepona te imate stalnu potrebu za uriniranjem, jasno vam je da se vjerojatno radi o upali mokraćnog mjehura. U ovoj se situaciji opet važno konzultirati s liječnikom kako bi vam dao odgovarajuću terapiju. Radi se o vrlo čestom uzroku bolnog odnosa.

Sumnjate da je vaš partner zaljubljen u drugu? Ovi bi ga postupci mogli otkriti…

Policistični jajnici

Policistični jajnici su često opravdani razlog strahu da će odnos biti bolan. Žena u ovom slučaju osjeća oštru probadajuću i jaku bol tijekom odnosa. Svakako je važno posjetiti liječnika, a u međuvremenu pronađite položaj koji vam odgovara.

Gljivice

Ako vas tijekom odnosa pecka na vanjskom dijelu vagine, te područje ostane crveno i osjetljivo nakon odnosa, moguće je da se radi o gljivicama. Obratite se liječniku radi odgovarajuće terapije. 

Prevelika bliskost partnera može smanjiti želju

Iako je povezanost s partnerom mnogim ženama važna, prevelika bliskost među partnerima može smanjiti erotsku želju. Tipično je da u braku ili u dugogodišnjim vezama iznenađenja po pravilu ima sve manje, a trebalo bi ih biti sve više, želimo li zadržati strast.

9 stvari koje se događaju vašem tijelu ako prestanete uživati u seksu

Kako biste zadržali uzbuđenje u dugogodišnjem odnosu, potrebno je pronaći balans između erotike i prijateljstva, bliskog i nepoznatog… Prema nekim istraživanjima partneri najviše seksualno privlače pri susretu nakon kratkog vremena odvojenosti. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo