Psiha

Psiha

Trebate li ići odvojeno na odmor ako ste u braku? Postoje i dobre i loše strane…

Čak će i parovi u braku imati koristi ako ponekad provedu vrijeme odvojeno.

Brak znači da radite sve zajedno? To baš i nije istina ako ćemo vjerovati da je sve više muškaraca i žena koji ne cijene ništa više od “solo” odmora. No što se dogodi kada to “dok nas vječnost ne razdvoji” dovede do potrebe za slobodnim vremenom. Može li želja za slobodnim vremenom značiti da postoji neki veći problem u braku. Evo što kažu  stručnjaci za odnose; Dr. Kimberly Moffit, i dr. Justin A. D’Arienzo, psiholog.

Prije svega – to je potpuno normalno 

“Sasvim je normalno da parovi u braku odluče ići na odmor sami, navodi Moffit, a kao glavni razlog ističe zabavu. “Svi imamo neke oblike zabave koje volimo i o tome se ne treba brinuti i ne morate od partnera zahtijevati da voli što i vi. Pa ako vam ideja o odmoru zvuči kao noćna mora vašem partneru, ne morate ga na to prisiljavati.”

Osam stvari koje bogati kupuju jeftino i imaju dobar razlog za to – provjerite popis

Vidjeti partnera sretnog bi trebalo usrećiti i vas 

Postoji i bolji razlog zašto je dobro ići na odmor odvojeno, a to nije onaj poznat “što te manje imam, to te više želim” razmišljanjem. Mogućnost da vidite partnera sretnog kada radi nešto u čemu uživa je upravo jedan od važnih temelja svakog dobrog odnosa. Razmišljajte o tome kao nečemu što nema veze s ljubomorom: takav će odmor vama i partneru dati vremena da uživate u putovanju. 

Umjerenost je ključ

Baš kao i kod svega u životu, umjerenost je ključ kada su u pitanju solo odmori, pa je važno razumjeti što stoji iza njih, navodi D’Arienzio. 

Ako već dugo niste zainteresirani za seks, možda vam nedostaje ovaj vitamin koji sve mijenja

“Ako razmišljate o toj opciji jer želite pobjeći od partnera, možda biste trebali malo više razmisliti o svojoj vezi i mogućim problemima, a ako je vaš brak u krizi možda je najbolja stvar potražiti stručnu pomoć”, dodaje. Partner bi vam trebao biti najbolji prijatelj, netko uz koga se možete odmoriti ali i napuniti baterije, nastavlja Moffit te dodaje kako je normalno i ponekad zdravo provesti vrijeme odvojeno. Ipak, preporučuje da barem jedan odmor u godinu provedete zajedno kako bi se fokusirali na odnos. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo