Psiha

Psiha

Tumačenje snova na znanstveni način – što vam poručuje vaše nesvjesno “ja”?

Foto: Shutterstock

Tumačenje snova najčešće se svodi na mistiku: sanjarice, proročanstva, strah od “onostranog”. No znanstvena istraživanja pokazuju da se ne trebamo bojati onoga što se događa u našem nesvjesnom “ja”. Snovi nam uvijek donose pozitivnu poruku kako se lakše nositi sa životnim izazovima na javi, kaže Irena Jurjević, savjetnica iz gestalt psihoterapije i voditeljica Udruge “Centar uspjeha”.

Svi mi, svake noći, sanjamo, samo se ponekad ne sjećamo svojih snova. Ili nam se snovi čine kao čudne i nerazumljive slike. No sve što se u snovima događa, ma kako zastrašujuće ili neshvatljivo bilo, donosi poruku koja nam može pomoći da živimo sadržajnije i kreativnije, objašnjava Irena Jurjević.

Može se povući paralela između intuicije i snova, to je svojevrstan dijalog između svjesnog i nesvjesnog. Što ga više razvijamo, to bolje upoznajemo sebe. Ono nesvjesno ne bismo trebali doživljavati kao strano i opasno jer snovi se temelje na našim doživljajima, osjećajima i stavovima. Kroz snove nam se obično pokazuje baš ono što na javi nismo razriješili. Brige, strahovi, sukobi, dvojbe, kao i nepoželjne osobine koje potiskujemo: sebičnost, agresivnost, nekontrolirani seksualni nagoni… Umjesto da bježimo od toga, možemo naučiti kako koristiti govor snova za rješavanje problema. U tome pomažu tehnike analize snova koje možemo i sami primijeniti kako bismo bolje razumjeli što nam poručuje naše nesvjesno ja.”

Analiza snova

 • Dobro je san analizirati na objektivnoj i subjektivnoj razini. Objektivna razina podrazumijeva da nešto shvatite doslovno – npr. ako sanjate da vam se klima zub, možda je to doista poruka povezana sa zdravljem. Subjektivno se možete zapitati “klima” li vam se nešto u životu, trebate li to popraviti ili pustiti da “otpadne”.
 • Iznimno je korisna tehnika identifikacije – u mašti uđite u lik ili objekt iz sna, kao da ste vi ta osoba ili predmet, i opišite svoj doživljaj iz te uloge. Možete povesti dijalog s likom/objektom (tko si ti, odakle dolaziš, zašto si se pojavio u mom snu…) te odgovoriti na svoja pitanja u prvom licu.
 • Možete primijeniti i tehniku inkubacije snova. Zapišite što vas je taj dan zaokupljalo i brinulo, a potom napišite pitanje za koje želite odgovor. To je poput vježbe, nakon određenog vremena san bi vam mogao donijeti odgovor.

Kako odabrati savršen madrac

Arhetipski snovi

“Svaka osoba kreira snove koji se temelje na njezinim osjećajima i iskustvima. Stoga se snovi ne mogu tumačiti općenito kao u sanjaricama, u kojima svaki simbol ima isto značenje za sve ljude. Doduše, postoje neki arhetipski snovi koji su kod većine ljudi slični. Primjerice, san u kojemu se ne možemo pomaknuti s mjesta često poručuje da trebamo preispitati što nas u nama samima sprečava da ostvarimo ciljeve. Letenje može simbolizirati osjećaj slobode ili žudnju za nesputanošću. Sanjamo li da smo goli, vjerojatno se zbog nečega osjećamo ogoljeno. Često se problemi odražavaju kroz snove o prijevoznim sredstvima, npr. ne možemo zakočiti dok vozimo automobil, propustili smo vlak. Snove o smrti ne treba shvaćati doslovno, nego to može značiti “smrt” nekog uvjerenja ili odnosa. Snovi o rođenju često upućuju na novi smjer u životu, nove ideje… Na javi je često odnos prema novcu zapanjujuće sličan odnosu prema ljubavi. Zato i snovi o novcu mogu biti povezani s ljubavnom situacijom, primjerice, jeste li u tome velikodušni ili škrti, posesivni ili rasipni”, objašnjava Irena Jurjević.    

Kako razumjeti što nam snovi poručuju

Zapišite svoje snove odmah ujutro kad se probudite. Pišite bez cenzure, po mogućnosti zatvorenih očiju. Navedite svaki detalj, sve što vam padne na pamet. Opišite san u sadašnjem vremenu – dakle, ne “sanjala sam” nego “hodam”, “netko prolazi kraj mene” i slično.

Odgovorite intuitivno, bez analiziranja i cenzure na sljedeća pitanja:

 • Kako biste dali naziv snu da je film ili knjiga?
 • Koje je osnovno raspoloženje u snu, kakva je atmosfera sna?
 • Kako se osjećate u snu? Osjećate li se tako ponekad na javi?
 • Kako ste se ponašali u snu, što ste poduzeli, a što niste? Što je tome razlog i na koji je način to što (ni)ste učinili utjecalo na tijek sna?
 • Kako je vaše ponašanje u snu slično onome na javi? Jeste li više pasivni promatrač ili djelujete?
 • Kako biste promijenili svoje ponašanje u snu kada biste ga mogli ponovno sanjati?
 • Pronađite više rješenja ili mogućih završetaka sna.
 • Koja je poruka sna?
 • Na koji dio vašeg života se odnosi ovaj san?

Ako ne odgovarate odmah na sva pitanja, možete pustiti ono što ste zapisali da “odleži” nekoliko dana pa potom podcrtati značajne fraze ili glagole. Često se tako dogodi “aha-efekt” i uvid u smisao sna.    

Za bolji san, jedite hranu koja sadrži triptofan 

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo