U dvojbi ste? Ne dajte da pritisak donosi vaše odluke - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

U dvojbi ste? Ne dajte da pritisak donosi vaše odluke

Shutterstock

Svakodnevno donosimo bezbroj odluka. Uglavnom bez problema, bezbolno.

No, kad se nađemo na životnom raskrižju, a nemamo jasne odgovore za dalje, može se javiti neugodan pritisak, čak i kaos u razmišljanju. No, i to je samo još jedna prilika za učenje, osobni rast i razvoj. Kada smo u miru, stagniramo, možda čak i devoluiramo. Tek kad smo dovedeni u situaciju “skuhane žabe”, uključujemo sve potencijale koji, vjerujte, uvijek vode do najboljeg odgovora.

Psihički ste umorni i dosta vam je svega? Imamo 6 ideja kako si pomoći

Ne odlučujte naprečac

Često ti odgovori ne dolaze brzo ako nas u potrazi vode vanjska zbivanja. Sve što se oko nas događa zapravo je poput kazališne predstave u kojoj mi imamo glavnu ulogu, ali smo i redatelj. Problem je što to uglavnom zaboravljamo, prestajemo slušati redatelja i često krojimo bolne scenarije, a predstava se nastavlja, traje i traje dok se glumci ne umore i ne odustanu.

Pritisak, kao i strah, služi samo tome da nas “probudi”, podsjeti tko smo, gdje su odgovori i da nakon toga nestane. Kad ste suočeni s time da ne možete donijeti odluku, ne paničarite, ne forsirajte i ne odlučujte naprečac. Zapravo, dok god ste pod pritiskom, najbolje je ne činiti – ništa. U protivnom ćete si stvoriti još veći pritisak.

Stoga, zastanite i smirite se, a potom si uzmite vremena i pokrenite mišiće: trčite, boksajte zrak, plešite, sjednite na bicikl… Nakon što tijelo izbaci stres, priuštite mu opuštanje i smirite ga, ispraznite um. Glava je poput čaše, dok je puna ne može primiti rješenje.

Godišnji odmor vas umara? Imamo 5 trikova koji će vas spasiti od napetosti

Nažalost, mnogi upravo kad su pod pritiskom misle da bi svako usporavanje bilo čisti gubitak vremena. No, upravo će grozničava potraga za odgovorom i rješenjem dodati još stresa i pritiska. U konačnici možda i na takav način dođete do rješenja. Ali, vjerujte, cijena koju platite obično nije vrijedna ostvarenog rezultata.

Kako odlučiti ispravno?

Tako se navikavamo djelovati pod pritiskom, stalno iznova ponavljamo obrasce, a sve to je neugodno i zahtjevno za naše tijelo, duh i dušu. Da ne spominjem kako će nam onda život – bolje rečeno, mi sami – i dalje kreirati nove izazove i različite oblike pritisaka. Pritisak će nestati tek kad naučimo kako donositi odluke, odnosno kad prepoznamo svaki strah i uvjerenje koji nas sputavaju u odlučivanju. Kako to učiniti?

Za početak, valja si postaviti pitanje što je najgore što se može dogoditi ako se odlučimo za neku određenu opciju. Ako dvojimo između dviju opcija, onda se pitamo za koju bismo se odlučili da sve u životu imamo riješeno, da se ne moramo brinuti o egzistenciji, da ne moramo slušati tuđe naredbe ili mišljenje, da se ne moramo nikome opravdavati ili kome učiniti uslugu.

Odluka koju donesemo nakon te male introspekcije uvijek će biti ispravna. A bit će je lako prepoznati: uz nju idu val pozitivne energije, ugoda, radost i, uostalom, osjećaj da je to – to i da smo to oduvijek željeli.

Prigrlite sve svoje emocije, ugodne i negativne, jer one su samo putokaz

Ponekad će se i uz ispravnu odluku pojaviti strah, taj vjerni pratitelj uma. Nasreću, relativno ga se jednostavno riješiti, treba mu “pokazati zube”, prebaciti fokus na nešto pozitivno i držati pozornost na tome 68 sekundi. Poznato je, naime, da ono na čemu držimo pozornost 68 sekundi postaje dio naše realnosti. Stoga, vrijedi pokušati, zar ne?

I, da rezimiram, ne uzmičite pred pritiskom. On je u konačnici dobar, kao što je dobar i ekspres-lonac jer u njemu pod pritiskom kuhamo zdrav obrok brže i jednostavnije nego u običnom loncu. Dakle, pritisak štedi vrijeme i kroz njega brže učimo ako njime znamo rukovati. Stradati možemo jedino ako počnemo “silom otvarati ekspres-lonac”, odnosno ako se želimo na silu, pod utjecajem vanjskih okolnosti, ekspresno riješiti tog istog pritiska. Dobra je vijest da čak i to može biti dobar put.

Pitanje je samo želite li učiti brže i lakše ili polagano, kroz puno pritisaka i puno ponavljanja.

Uloga žrtve: Gdje bi bili Vatreni da su na nju pristali?

Bojana Svalina, duhovni terapeut, osobni savjetnik i autorica knjige “Put prema sebi”

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo