Psiha

Psiha

Ublažite svoj bijes i sačuvajte srce

Ako kipite od bijesa, najgore što možete napraviti jest zadržati to u sebi! Stručnjaci savjetuju otvoreno komuniciranje ljutnje jer jedino tako možete sačuvati svoje zdravlje.

Istraživači Sveučilišta Carnegie Mellon su ustanovili kako jasno verbaliziranje ljutnje može ublažiti vaš bijes i samim time poštedjeti vaše zdravlje. Oni su zamolili ispitanike da riješe zahtjevan matematički zadatak, a u isto vrijeme ih je jedna osoba ometala i pokušala naljutiti. Poslije rješavanja zadatka stručnjaci su razgovarali s ispitanicima, a polovica je otkrila kako se zapravo osjeća,

Ispitanici koji su svoje osjećaje zadržali za sebe reagirali su na način koji znanstvenici nazivaju “bori se ili bježi” – riječ je o fiziološkoj reakciji na stres. Naime, kada je tijelo pod nekom prijetnjom ono se instinktivno automatski priprema za borbu: ili kako bismo se obranili ili kako bismo pobjegli iz opasne situacije. Takva reakcija može negativno utjecati na tijelo, a s druge strane, ispitanici koji su otkrili svoje osjećaje ispitivačima doživjeli su učinak “zamrzavanja” – imali su vremena razmisliti o situaciji u kojoj su se nalazili.

“To dodatno vrijeme koje su upotrijebili kako bi procesuirali svoje osjećaje pomoglo im je suzdržati se, umjesto da se otresu na nekome. Iako možda zvuči smiješno, jednostavno identificirajte svoje osjećaje usred žustre reakcije tako da kažete: ‘frustriran sam’ ili ‘smeta me ovo i ovo’. Na taj način možete povući kočnicu nepromišljenoj reakciji i ostati sabrani”, objasnio je Karim Kassam, autor studije objavljene u časopisu PLOS One.

“Impresioniralo nas je koliko suptilna manipulacija može imati veliki utjecaj na fiziološki odgovor ljudi. U biti, pitali smo ih kako se osjećaju, a na taj smo način otkrili kako to uvelike utječe na njihov krvožilni odgovor”, zaključio je Kassam.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo