Psiha

Psiha

Udebljali ste za vrijeme menstruacije? Evo razloga zašto se to događa

Shutterstock

Hormonalne promijene koje se događaju za vrijeme menstruacije utječu u velikoj mjeri na promjene u težini

Hormonalne promijene koje se događaju za vrijeme menstruacije utječu u velikoj mjeri na promjene u težini

“Nekoliko dana prije menstruacije započinje fluktuacija hormona, razina progesterona pada zajedno s estrogenom. Simptomi su nakupljanje kilograma i umor.”, naglašava dr. Svets, ginekologinja na klinici Cleveland. 

Ureaplasma urealyticum – spolno prenosiva parazitska bakterija

Osim spomenutih hormona, koji se smataju glavnim krivcima, evo što još može utjecati na nakupljanje kilograma za vrijeme menstruacije. 

Hormonalne promijene utječu na zadržavanje vode u tijelu

Nije samo “osjećaj” u pitanju, u vašem se tijelu stvarno nakuplja voda dok traju ti dani u mjesecu. Aldosteron je hormon koji “raspoređuje” tekućinu po tijelu, a za vrijeme menstruacije njegova razina se smanjuje (netom prije nego će jako porasti) i tako utječe na ovu neugodnu pojavu.  

Ne možete odoljeti nezdravoj hrani

Nije tajna da za vrijeme tih dana u mjesecu žene često posežu za nezdravim namirnicama poput čokolade i čipsa, ali znanost nije do danas otkrila zašto se to događa u tim danima… “Čvrst i jasan razlog ne postoji ali se vjeruje da tome doprinose visoke razine progesterona, otprilike isto se događa u prvim mjesecima trudnoće.”, pojašnjava dr. Chaudhari te dodaje kako progesteron može pojačati apetiti, ali pitanje je da li trebamo čokoladu? Radi li se o psihološkoj potrebi? Vjerojatno organizam ne treba te namirnice ali mi ih odabiremo kako bi se “utješile”. Zaključak bi bio da se mijenjaju navike jedenja za vrijeme menstruacije.

Savjeti za roditelje i djevojčice: Što kada dođe prva menstruacija?

Preskačete tjelovježbu

Budimo iskreni – nije se lako motivirati na odlazak u teretanu dok vas muče menstrualni grčevi i umor. Kombinacija ljenčarenja i konzumacije slatko-slanih grickalica mogu biti odgovor zašto ste “zaradili” koji kilogram u nekoliko dana. 

Usporen rad probave

Vaši hormoni (osobito progesteron) glavni su krivci za nadutost i plinove. Može se dogoditi da crijeva usporeno rade što će rezultirati neredovitom stolicom, tako da i to može biti razlog zašto vam vaga pokazuje brojku koju niste očekivali…

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo