Psiha

Psiha

Zadovoljniji smo na poslu ako smo bliski s kolegama

Istraživači portala Moj Posao analizirali su u kakvim smo odnosima s kolegama i kako sklapanje prijateljstva na radnom mjestu utječe na obavljanje naših poslovnih zadataka.

Radno mjesto karakteriziraju prijateljsko-poslovni odnosi za većinu od 500 ispitanika (ukupno 81 posto). Suprotno tome, samo 13 posto ispitanika vjeruje kako ne treba miješati posao i privatni život. Najmanje je onih koji smatraju da su na radnom mjestu pronašli prave prijatelje – ukupno šest posto osoba njeguje izrazito prijateljski odnos s kolegama.

“Služba je služba, a družba je družba” – pravilo je koje u najvećoj mjeri poštuju ispitanici stariji od 41 godine (19 posto), ističu s portala Moj Posao. Ispitanici u dobi od 26 do 30 godina (11 posto) svoj odnos s kolegom u najvećoj mjeri opisuju kao izrazito prijateljski.

Polovica ispitanika nema ništa protiv povremenih zajedničkih izlazaka s kolegama, a 16 posto osoba redovito izlazi s kolegama jednom kada se vrata ureda zatvore. Ovakvom druženju je 34 posto ispitanika reklo NE.

“S obzirom da na radnom mjestu provodimo većinu dana od ponedjeljka do petka, radno mjesto je pogodno za sklapanje novih prijateljstva. Tako je većina ispitanika (73 posto) prijateljstvo s kolegom započela na poslu. Četvrtina ispitanika svog prijatelja na poslu upoznala je i sprijateljila se s njim prije početka zajedničkog rada. Svega dva posto ispitanika navelo je nešto drugo, no nisu pružili dodatno objašnjenje”, tvrde domaći istraživači.

Kakav je odnos u poslovnoj sferi?

Prijateljski odnos s kolegom ipak je ostavio negativan trag u poslovnom portfoliju ispitanika. Tako 54 posto osoba smatra kako su se granice profesionalnosti izbrisale bliskim odnosom s kolegom, a 51 posto smatra kako je takav odnos pogodan za potencijalno favoriziranje. Jednaki postotak ispitanika vjeruje kako su dobrim prijateljstvom s kolegom stvorili podlogu za ogovaranje drugih kolega.

Zadovoljstvo poslom, ali i sreća ispitanika ovise o odnosu s kolegama. Na trenutnom poslu zadovoljniji su oni ispitanici (60 posto) koji sa svojim kolegama imaju izuzetno prijateljski odnos. Od ispitanika koji s kolegama imaju prijateljsko-poslovni odnos, 41 posto ih je sretno ili izuzetno sretno. Najmanje su sretni ispitanici (21 posto) koji s kolegama imaju strogo profesionalan odnos.

Želimo čuti i vaš glas: kakav odnos imate s kolegama?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo