Psiha

Psiha

Zašto ne možemo pomoći osobi koja ne želi da joj se pomogne? Evo objašnjenja psihologa

Kako pomoći osobi koja ima problem s alkoholom? Na pitanje čitateljice odgovara psihologinja Kristina Bačkonja.

Pitanje čitateljice:

Prohodala sam s osobom koja je bila na teškoj životnoj prekretnici. On, naime, “voli popiti”. Pijenje vidi kao glavni izvor relaksacije, zabave ili bijeg

Cijelo vrijeme slušam o tome da je upoznao mene u krizi te da se mijenja, da će raditi na tome, no ja ne vjerujem glagolima u budućem vremenu, a on ne voli “gušenje”. Sada osjećam veliku i neugodnu odgovornost: ako odem, imam osjećaj da ga bacam među njegove demone i ostavljam ga ondje, a ako ostanem, strahujem da ta necjelovita potreba za borbom vodi u havariju života. Ne želim ga ostaviti na cjedilu, no istovremeno me boli vidjeti da bi me eventualno “prodao” za bocu alkohola.

Predlažem terapiju, bilo što, no on baš i nije pobornik liječenja – misli da može sam, a ja znam da je to zapravo laž. Teške riječi padaju večer nakon pijanstva, inače u redovnim uvjetima možemo normalno razgovarati. I tu shvaćam da mu ne mogu pomoći dok god to ne odluči sam. Kako da se riješim osjećaja krivnje? Što da predložim? Postoji li rješenje ili se borim s vjetrenjačama? 

Odgovara: Kristina Bačkonja, dipl. psiholog

Žao mi je što imate problema s partnerom. Sami ste dobro zaključili da partneru ne možete pomoći ukoliko on to ne odluči sam. Nikoga ne možemo prisiliti na psihoterapiju, liječenje i promjenu jer čak i ako kratkoročno bude rezultata, dugoročno ukoliko osoba s problemom nema motiva da održi svoje stanje opet će upasti u ralje ovisnosti.

Može li vaš partner sam riješiti problem ovisnosti – ne znam, no svakako je važno da ima želju. Ukoliko želja ne postoji (ali njegova osobna želja a ne zbog nekog drugog, npr. zbog “prijetnje” da ćete ga ostaviti itd.), tada je teško savladati prepreke. Nekada čak i uz ogromnu želju nije moguće probleme savladati sam već je potrebna stručna pomoć.

Svjesna sam da vam nije lako, no imajte na umu da problem svog partnera ne možete vi riješiti. Jedino što možete (ako želite) jest biti mu podrška na putu gdje on sam rješava svoje probleme. Imate pravo da budete dio tog puta a imate pravo i da ne budete. Sami smo odgovorni za svoj život i za izbore koje donosimo. Drugi nas ne mogu niti usrećiti niti unesrećiti – da, možemo biti tužni ako nas netko ostavi/povrijedi, no nakon toga opet imamo izbora. Možemo se odati porocima a možemo i nastaviti živjeti dalje, tražiti podršku prijatelja, obitelji… Drugim riječima, konci našeg života su u našim rukama a drugi nemaju moć uzeti te konce osim ako ih sami njima ne prepustimo.

Nadam se da će vam odgovor pomoći da sami za sebe rasčistite što želite, do kojih granica ste spremni ići a gdje vaša podrška prestaje. Ako procjenite da vam je potrebno, uvijek se možete obratiti stručnjaku za savjetovanje. Sretno!

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo