Psiha

Psiha

Zašto vam grudi nisu jednake veličine? Bez brige, niste jedini i postoji mnogo razloga

Ako vaša baka i vaša majka imaju asimetrične grudi, velike su šanse da ih imate i vi. Naime, liječnici smatraju kako su geni jedan od razloga asimetrije.

Asimetrija grudi pojavljuje se kod većine žena, a iako razlog nastanka asimetrije nije poznat, liječnici za thehealthy.com navode par mogućih uzroka. 

Tako dr. Sherry Ross tvrdi kako je takvo stanje najčešće urođeno dok dr. Mary Jane Minkin smatra kako ono može biti rezultat povećanja tjelesne težine ili gubitka kilograma.  

Što grudi govore o vašem zdravlju?

Svoju teoriju objašnjava navodeći salo od kojeg je djelomično sastavljena dojka te navodi kako gubitak kilograma može utjecati i na taj dio tijela kao i na svaki drugi. Isto tako, nejednaka preraspodjela dobivenih kilograma može učiniti grudi asimetričnima.  

Dakako i trudnoća može biti jedan od uzroka nejednakih grudi, navodi dr. Minkin. 

“Grudi se povećaju tijekom trudnoće i dojenja, a smanjuju se s prestankom dojenja. U mnogim slučajevima postanu manje nego su bile i prije same trudnoće” tvrdi. 

Na veličinu grudi utječu i hranidbene navike djeteta, tvrde. Budući da djeca razviju preferenciju za određenu dojku, nerijetko se događa da majka ostane s asimetrijom. 

Treba li dojiti dijete starije od 3 godine? Razbijamo najčešće mitove o dojenju

Naposljetku i druga stanja, kao što su skolioza i deformacija stijenke prsnog koša, mogu biti uzročnici asimetričnih grudi. No u svakom slučaju, asimetriju u grudima koje su inače bile simetrične treba provjeriti kod liječnika pa makar samo kako bi utvrdili da nije rezultat neke ciste ili drugih abnormalnosti. 

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo