Žene koje jako paze na svoj izgled zarađuju više - tvrde istraživanja - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Žene koje jako paze na svoj izgled zarađuju više – tvrde istraživanja

Shutterstock

Postoji poveznica između uspjeha i privlačnog izgleda…

Ako na vašem radnom mjestu postoji “dress code” vi ga morate pratiti, ali što s očekivanjima vezanima za izgled žene o kojima nitko ne govori?

Često određena očekivanja, vezana za izgled, prate žene – od frizure do šminke. Iako nije običaj da za žene postoji poseban “dress code”, nova studija otkriva kako izgled žene utječe na njen uspjeh. Sociolozi Jaclyn Wong i Anfrew Penner su prikupili podatke od oko 14 000 zaposlenika kako bi pronašli poveznicu između privlačnog izgleda i prihoda. 

Istraživanje: Manje od 40 posto roditelja s djetetom provodi dva do tri sata dnevno

Prethodne studije pokazuju kako su prirodno privlačni ljudi zarađivali i do 20 posto više, ali nova studija otkriva kako će lijepo uređena žena zarađivati još puno više od “opuštenih” kolegica. Ovo se ne odnosi na muškarce. 

Prema rezultatima žene koje su na čelnim pozicijama u firmi jako paze na svoj izgled i one takvo ponašanje smatraju primjerenim jer odaje stabilnu, organiziranu osobu koja zaslužuje povišicu. 

Ako ste taj tip žene, sigurno nemate problema s trošenjem vremena na uređivanje, ali je li ispravno da žene kojima nije stalo do najnovijih modela cipela i savršenog make- upa zarađuju manje iako su jednako sposobne?

Istraživači smatraju da se ne radi o svjesnom izboru šefova, ali na podsvjesnoj razini na čelne se pozicije ne stavljaju žene koje odbijaju igrati uloge koje je postavilo društvo o tome kako bi žena danas trebala izgledati.  

5 genijalnih ideja za doručak ako ste ujutro jako gladni

Kako se radi o nesvjesnom ponašanju, stvari će se teško promijeniti, ali ako pronađete radno mjesto gdje su svi radnici tretirani na isti način i spol nije važan, ovakve stvari nećete doživjeti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo