Blagdanska groznica iz sata u sat raste, a mi smo pomalo umorni iz godine u godinu njegovati stare dobre navike.

Darovi, čišćenje, objed, nabavljanje blagdanskih namirnica i sve što ide uz to. Svake godine obećavamo same sebi; više nikad, dosta mi je predblagdanskog ludila i onda opet poneseni kolektivnom euforijom krećemo iz početka. Ponukana osobnim razmišljanjima i razgovorima s drugim ženama poželjela sam učiniti ove retke drukčijima. Vrijeme je da podvučete crtu i donesite neke odluke koje će promijeniti kvalitetu vašeg života u nadolazećoj godini barem djelomično, a možda kod nekih i potpuno.

Pronađite ravnotežu

1. Mnoge žene, a nerijetko i muškarci teško pronalaze ravnotežu između brige za sebe i obiteljskih odgovornosti koje im se nameću.

2. Posebno za roditelje s manjom djecom ovo može biti pravi izazov, ali i osobe bez djece imaju obvezu brinuti se za ostale članove obitelji, partnera, kućne ljubimce i dom u kojem žive.

3. Vrlo je lako izgubiti iz vida vlastite potrebe kada se potpuno daju osobama i mjestima u kojima žive.

4. U svakom slučaju, vrlo je važno i za njihovu dobrobit da se brinete više za sebe.

Potrebno je prvo ispuniti sebe i zadovoljiti svoje potrebe kako biste imali više toga za ponuditi drugima.

5. Nije teško uhvatiti se u zamku zahtjeva obiteljskog posla, zbog toga što on nikad ne prestaje. Uvijek postoji još jedna stvar koju treba napraviti, posuđe u sudoperu, račun koji treba zbrojiti ili osoba kojoj treba prijevoz.

Vodič za kupnju igračaka prema djetetovoj dobi

6. Ako ne postavite granice, naći ćete se na početku beskrajnog puta kućnih poslova i obavljanja stvari za druge.

S vremenom ćete se vjerojatno osjećati toliko iscijeđenima da više nećete imati volje ni za koga i ni za što.  Umjesto da nastavite tim putem i čekate da vam se to dogodi, integrirajte brigu za sebe u dnevni raspored.

7. Odvojite najmanje sat vremena samo za sebe i aktivnosti koje vas usrećuju.

Prirodni pripravak od jabučnog octa, meda i češnjaka za jak imunitet

Postoje određena životna razdoblja kada je to nemoguće, npr. kada je u kući novorođenče, ali ako ste prije toga dovoljno uživali u životu, nova okolnost neće potpuno iscrpiti vašu energiju. 

Ali i u takvim trenutcima možete odvojiti pet minuta kada ćete zatvoriti oči i duboko disati. To će biti dovoljno i za molitvu, meditaciju ili vježbe istezanja koje će vam vratiti izgubljenu energiju.

Ovisni ste o čokoladi? Možda vam nedostaje ljubavi i pažnje…

8. U uobičajenom dnevnom raspredu, bez iznimnih događaja, moguće je izdvojiti cijeli sat samo za sebe. Kao dodatak trebali biste jednom tjedno produžiti to vrijeme. Priuštite si masažu, otiđite u kino, kazalište ili se jednostavno nađite na kavi s prijateljima. 

Tek kada pronađete dovoljno vremena da doživite svijet izvan stana i ureda, povratak u dom će biti mnogo ljepši tijekom blagdanskih dana. Zapamtite blagdani nisu razdoblje bespotrebnog prosipanja energije, vremena i teško zarađenog novca. Zadovoljna žena koja zrači mirom u svakom trenutku živi blagdansku rapsodiju dajući malo, ali punim srcem. 

Ovo rade parovi koji ne odustaju jedno od drugoga

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo