Čili paprika
Čili paprika je začin koji se u indijskoj kuhinji dodaje
hrani za pikantan, ljuti okus.
Zelena i crvena čili paprika upotrebljava se sirova, kuhana i osušena, usitnjena
u prah. Najzdravija je svježa tako da se u Indiji zelena čili paprika jede kao
salata bez obzira na ljutinu.
Pošto se mnogo pažnje posvećuje ljekovitim učincima hrane
ljuto se jede jer pročišćava organizam. Bogata je vitaminima C i E te
vitaminima iz grupe B. Ljutinu paprici daje sastavna tvar kapsaicin koja
djeluje antiseptički te poboljšava probavu hrane u organizmu. Paprika također sadrži
kalij, željezo i fosfor koji štiti zube, kosu, kožu i jetru.
Indijci za dug život koriste luk, čili papriku i sol.
Za luk je zanimljivo kako ga indijci koriste kod boravka na
otvorenom pri velikim vrućinama. Glavicu
luka nose u džepu hlača. On privlači toplinu na sebe i na taj način se hladi
tijelo. U vrijeme nadolazećih vrućih dana isprobajte ovaj recept za hlađenje i
uživajte na suncu.
Češnjak
Koristi se kao začin uz sva slana jela, nasjeckan sirov u
salatama i marinadama te uz kuhanje i pečenje. Ima specifičan jak miris i okus.
Radi jakog, većini i neugodnog mirisa zna ga se izbjegavati jesti sirovog.
Iz istog razloga spominje se u mnogim pričama kao sredstvo
za tjeranje bolesti, zlih duhova, vampira….
Osim što se koristi u prehrani, odavno su poznata i njegova
ljekovita svojstva.
- Nekoliko kapi iscijeđenog soka češnjaka pomiješana s malo
maslinovog ulja pomaže kod boli u uhu. - Ako osjećate mučninu tj. povraćali ste može vam pomoći
ukoliko pomirišite češnjak. Ukoliko ne djeluje samo miris zagrizite režanj
češnjaka i smirit će vam se problemi sa želucem.
Kako je češnjak iznimno zdrav začin, svakodnevno ga možete
jesti u kruhu. U jednom od prijašnjih tekstova naveo sam recept za kruh sa
cvjetačom. Umjesto cvjetače možete upotrijebiti nasjeckane režnjeve češnjaka na
manje listiće.