Crni papar i klinčić

crni-papar-zacin

Crni paparCrni papar

Papar je najrašireniji začin u svijetu. Ovisno o stupnju zrelosti  biljke, mirisni plodovi papra su zeleni, crveni ili žuti. Crni papar se dobiva sušenjem zelenih, nezrelih plodova. Na tržištu se uz oštriji crni papar nalazi još i bijeli. Papar najbolje zadržava svoju aromu ako se čuva u zrnu te se kao takav i koristi ili se melje neposredno pri kuhanju. Poboljšava aromu svim jelima, pa se koristi i u mesnim jelima, jelima od morskih plodova , gulašima, umacima, za marinade… U Indiji se koristi i kao dodatak čajevima.

Crni papar se odavno osim u kulinarstvu koristi i medicini. Ima antibakterijsko djelovanje te se koristi kod kašljanja i  prehlade. Prirodni je digestiv te otklanja simptome gastritisa, mučnine i gubitka teka. Pozitivno utječe na vid i zdravlje desni.

Način uporabe crnog papra kod prehlade:
Količina vode za jednu šalicu se nekoliko minuta prokuha sa zrnom papra. Doda se klinčić, med i limun. Odmah po prvim naznakama simptoma prehlade treba popiti nekoliko šalica čaja.

Klinčić

Radi se o začinu rasprostranjenom u cijelom svijetu. Mali smeđi, sasušeni, neotvoreni pupoljci cvjetova  zimzelenog drva iz obitelji Myrtaceae imaju snažan i prodoran okus i miris.

KlinčićAyurvedski liječnici koriste klinčić za liječenje bolesti dišnih putova i probavnog sustava. Djeluje kao sredstvo protiv zubobolje,  dovoljno je zagristi jedan klinčić bolnim zubom i bol se umiri. Ima antibakterijsko i antioksidacijsko djelovanje, služi kao diuretik i za poboljšanje probave. Njegovo ulje djeluje blagotvorno te se koristi i kod proizvodnje zubnih pasti.

Zanimljivo je da se u Indijskoj kuhinji klinčić koristi gotovo uz sve namirnice, kao cijeli ili mljeveni. Klinčić je začin koji se dodaje kolačima, ostalim slatkim i slanim jelima, sokovima, vinu, čajevima... Važan je sastojak indijskih začinskih mješavina Currya i Garam masale.

Za zdravi doručak pripremite ovo jednostavno jelo!

Kruh od cvjetače

Od četiri klinčića odvoje se sasušene latice pupoljka ( u obliku kuglice).
Cvjetača se očisti, opere i odvoje cvjetići.
Sitno se nasjecka nekoliko režnjeva češnjaka i manja glavica luka.

Navedeni sastojci se stave u posudu, doda se soli, Curry praha i korijandera te se sve zajedno dobro promiješa.

U drugoj posudi napravi se tijesto od vode, brašna i soli, gustoće kao za kruh. Oblikuju se kuglice veličine pola šake. U svaku od njih stavi se malo, ranije izrađene smjese te se razvalja valjkom za tijesto u oblik palačinke.

Peče se na tavi bez ulja ili na malo ulja.
Kruh se može jesti sam za doručak ili uz povrće za ručak.

 Prati nas na Viber Public Chatu!