Jeste li emocionalno inteligentni? Provjerite - Ordinacija.hr

Često u razgovoru o drugima imamo potrebu istaknuti neke od karakteristika koje nas ostavljaju bez daha.

Kao na primjer ona je vrlo topla osoba, on je tako pažljiv ili ono najvažnije izrazito je talentirana ili jako je pametan. Što je s emocionalnom inteligencijom? Jeste li bili u prilici da čujete kako drugi za neku osobu komentiraju da je emocionalno inteligentna. U većini slučajeva rijetko imamo takva saznanja.

Kako preživjeti godišnji odmor uz partnera koji vas izluđuje

U današnje vrijeme emocionalno inteligencija je ključ kojim otvaramo gotovo sva vrata. O čemu se radi i možete li za sebe reći da ste emocionalno inteligentni?

Što je emocionalna inteligencija?

Emocionalna inteligencija se temelji na sposobnosti pojedinca da pravilno prepozna svoje osjećaje, može ih kontrolirati, u stanju je prepoznati osjećaje drugih i nema poteškoća u održavanju zdravih odnosa s drugim osobama.

Tko su osobe s visokom emocionalnom inteligencijom? 

Osobe koje krasi visoka razina emocionalne inteligencije u pravilu su pojedinci koji samouvjereno upravljaju svojim emocijama, spremni su otvoreno razgovarati o njima i argumentirano ih obrazlažu. Kao rezultat navedenog pokraj sebe možete očekivati osobu koja nikada ne dopušta da emocije upravljaju odnosom (strah, ljutnja, bijes, krivnja).

Usamljenost – problem modernog čovjeka veći od pretilosti i bolesti

To su oni pojedinci koji u svakom trenutku mogu definirati razloge takvih emocija i iskoristiti ih kako bi pozitivno djelovali. Osobe s visokom emocionalnom inteligencijom odlično funkcioniraju u međuljudskim odnosima. Oni pravilno reagiraju na tuđe emocije i mogu ih pravilno interpretirati.

Osobe s niskom emocionalnim inteligencijom

Osobe s niskom emocionalnom inteligencijom vrlo rijetko ili gotovo nikada ne govore niti ne analiziraju svoje osjećaje. Izbjegavaju prihvaćanje odgovornosti za krive postupke, preplavljeni su osjećajem krivnje, nesigurne su, pesimistične i sklone odgovornost prebaciti na druge.

U kojim situacijama teško izbjegavamo stres, zabrinutost i tjeskobu?

Osobe s niskom emocionalnom inteligencijom često imaju vrlo mali krug bliskih prijatelja, zbog smanjene empatije, oni su u veći slučajeva nedovoljno osjetljivi na tuđe osjećaje i teško prihvaćaju nove situacije što im dodatno otežava međuljudske odnose.

Ako ste mišljenja da imate nisku razinu emocionalne inteligencije možda je pravo vrijeme da tijekom ljetnih mjeseci više vremena posvetite svojim emocijama. Razumijevanje vlastitih emocija je temelj za ispravno upravljanje emocijama. Ne zaboravite, vaše emocije su vaši robovi a vi ste vlastodršci, ne dopustite da se uloge zamijene jer u protivnom problemi su neizbježni u privatnom i profesionalnom okružju.

Svi mi želimo skladne i harmonične odnose koje ne možemo realizirati ako smo deficitni na području koje se veže uz emocionalnu inteligenciju.

Pravila koja morate savladati da bi pobijedili u utakmici života!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo