Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Kako fizioterapija pomaže oboljelima od dijabetesa?

Foto: Shutterstock

Životni partner velikog broja ljudi u 21 stoljeću je dijabetes.

Bolest koja nastaje često kao posljedica faktora na koje možemo utjecati kao što su:

 • loša prehrana prema kvaliteti i vremenu konzumacije,
 • nedovoljna hidratacija-pijenje vode a ne niza kava ili čajeva koji potiču mokrenje a nedostaje voda -kao sastavni dio ljudskog tijela,
 • pušenja cigareta i života u zadimljenom prostoru što blokira fascije i vitalitet tijela
 • loša postura koja se očituje skoliozom, kifozom a uvijek blokadom dijafragme zajedno iskrivljenjima kralježnice i promijenjenom funkcijom svih organa.

Na neke uzroke ne možemo direktno utjecati kao što su autoimune bolesti i karcinomi, teški terapijski postupci, ukratko psihički i fizički stres. Tada se dijabetes javlja kao popratna bolest sa nizom simptoma. Najizraženije su komplikacije na krvožilnom sustavu.

Smanjenjem periferne cirkulacije na različitim dijelovima tijela manifestiraju se problemi kao popratne dijagnoze:

 • na očima retinopatija koja bitno smanjuje vid i ograničava svakodnevne aktivnosti,
 • zbog oštećenja perifernih živaca javlja se neuropatije ruku i nogu koju prepoznajemo konstantno hladnim šakama i stopalima na kojima se gubi i osjet što može uzrokovati rane. U težim slučajevima može biti zahvaćen cijeli snop mišića inerviran od jednog živca pa nastaju periferne pareze =kljenuti ruke ili noge a često i lica.
 • kada su zahvaćeni bubrezi nastupa glomerulonefropatija koju otkriva povećani krvni tlak a ujedno se oštećuje i desno srce
 • ako su zahvaćene žilice u mozgu posljedica je moždani udar sa svim popratni komplikacijama.

Važno je ne zanemariti simptome i procijeniti nastalu štetu kako biste je mogli popraviti!

Metode koje popravljaju simptome

U procjeni pomažu vam stručnjaci kojima je cilj popravljanje kvalitete života = fizioterapeuti. Fizioterapijskom procjenom kontrolira se: postura ( stav tijela iz kojeg se jednostavno bez ograničenja mogu vršiti sve funkcije), procjenjuju se ograničenja pokretljivosti i blokade koje su uzrokovale smanjenje funkcije i evidentne simptome. Oboljeli od dijabetesa često i ne spominju umor i bezvoljnost, loš oslonac i nepoznavanje vrste tla pod nogama, ozljede na šakama nastale neosjetljivošću ili gubitkom fine motorike, probleme inkontinencije koji određuju udaljenosti od toaleta ili dnevne aktivnosti , ali i seksualne smetnje koje dodatno psihički narušavaju kvalitetu života.

Osim informacija – što i zašto, fizioterapeuti mogu objasniti i pomoći – kako. Fizioterapija ima niz metoda kojima može popraviti simptome, korigirati neke uzroke i popraviti kvalitetu života. Neke od metoda su specijalne manualne tehnike. Najpoznatija je masaža koju stručnjaci prakticiraju na niz načina prilagođeno tkivu i ciljevima. Važno je da korisnik uživa u masažnim hvatovima i rezultatima a masažu mogu iz ljubavi prakticirati i nestručne osobe jer dodir liječi ako je nježan i adekvatno primijenjen.

Osteopatija je znanost i vještina koja nježnima manualnim hvatovima pozitivno djeluje na cijelo tijelo oslobađajući tkiva i krvotok i potičući izlječenje simptoma. Prakticira se i kao preventiva ili kontinuirani proces potpore tijelu, osim otklanjanja akutnih simptoma. Jedna od metoda je i miofascilana relaksacija (MFR) koja djeluje na oslobađanje fascija vezivnotkivnih omotača svih struktura u tijelu. Svaka trauma ili upala ali i disfunkcija blokiraju fino zdravo klizanje fascija, koje se slijepe i uzrokuju ograničenje pokreta ili funkcije tijela. Zbog često narušenog balansa važne su vježbe balansa ali za učenje prvo samo na jednosmjernoj balans dasci , a kasnije i ciljane vježbe mobilnosti i snage.

Od elektroeterapija često se primjenjuju tretmani za poboljšanje cirkulacija kao što su galvanizacija u kadicama ali jako je važno paziti da ne postoje ranice koje bi se mogle povećati ili zbog lošeg osjeta izazvati elektroopekotine. Ugodna i učinkovita je magnetoterapija koja se može primijeniti na bilo koji dio tijela. Ako nastanu otekline koje nazivamo i statički edemi jer su posljedica usporene cirkulacije i limfostaze metoda izbora je limfna drenaža koja se vrši rukama a kasnije za održavanje rezultata i aparaturna limfdrenaža.

Omiljena terapija je balneoterapija bez obzira da li se tretman u vodi provodi u moru ili bazenima. Osigurava bolju pokretljivost , snagu i zadovoljstvo ali je nužno paziti na temperaturu vode koja ne smije biti prehladna ispod 20 stupnjeva ili prevruća iznad 34 stupnja celzijusa. Nedovoljno poznata ali dokazano učinkovita je elektroterapija periferne cirkulacije

BEMER ( biološko, električno, magnetsko, energetska, rehabilitacija)

To je fizioterapija izbora za zdravstvenu i kućnu primjenu jer; popravlja mikrocirkulaciju najsitnijih prijenosa od nivoa stanice do mikrokapilara cijelog tijela u kratkom vremenu, povećava donos kisika i hranjivih materija a ubrzava eliminaciju štetnih produkata iz stanice i tijela. Ubrzava mobilnost žila, ali i brzinu kretanja unutar njih pa je idealan izbor kod oštećene mikrocirkulacije bez obzira na uzrok i dio tijela.

Pospješuje sve funkcije , ali i cijeljenje pa je terapijski najbolji izbor za:

 • cijeljenja rana
 • povećanje topline i poboljšanje cirkulacije nogu i ruku
 • poboljšanje vida
 • disanja
 • rada srca
 • bubrega
 • genitalnih organa i kod disfunkcija
 • mokraćnih organa kod inkontinencija

Cjelovita i ciljana terapija mikrocirkulacije i svih simptoma diabetesa

 • Povećava snagu = stvara adenozintrifosfat
 • Zacjeljuje rane na površini kože i u tijelu (krvarenja probavnog sustava)
 • Zaustavlja i popravlja simptome polineuropatije i propadanja živaca-pareze
 • Smanjuje simptome neuropatije = zujanje u ušima, vrtoglavice
 • Povećava učinkovitost lijekova koji se smanjuju uz neželjene nuspojave
 • Daje zadovoljstvo i bolje razmišljanje.

Da bi spriječili nastajanje problematičnih simptoma koji prate dijabetes poštujte opće savjete bez kojih se ne može: pazite na odjeću i obuću da je kvalitetna i dovoljno prostrana da ne nastanu ranice zbog stezanja ili struganja tkiva. Boravite u prirodi i krećite se što češće i na različite načine , plivajte i uživajte u vodi, šetajte , vozite bicikl, trčite ako imate kondicije i dobro društvo. Izbjegavajte pušenje i pušaće .Osvijestite disanje i korigirajte ga prema preporukama fizioterapeuta.

Uzimajte redovito lijekove jer „šubovi“ visokog šećera oštećuju tkiva , a hipoglikemija uzrokuje ozljede zbog padova. Družite se sa pozitivnim ljudima-smijete se, pjevajte.

Ne zaboravite da ste iako imate dijagnozu dijabetes osoba sa povlasticom jer se i u starijoj životnoj dobi svi simptomi koji se pripisuju dijabetesi i liječe, a ne zanemaruju i pripisuju starenju. Imate pravo i koristite odmor, pauzu na poslu i u svakodnevnim aktivnostima. Potražite svog fizioterapeuta koji će vam pomoći da život sa dijabetesom bez rana ne ostane pusta želja.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo