Kolumnisti i blogeri: Sve za zdravlje

Koji su antioksidansi bitni u pripremi kože za sunčanje?

Sunce kao izvor topline i svijetlosti omogućuje tijelu sintezu vitamina D, potiče lučenje endorfina pa time potpomaže u podizanju raspoloženja te oslobađa nas umora i stresa.

Vitamin D potiče apsorpciju kalcija iz crijeva te potiče mineralizaciju kostiju. Na taj način ima veliki utjecaj na rast i kvalitetu kostiju. Osim vitamina D, sunce nam daje i preplanuli ten koji nas štiti od štetnih UV zraka. S druge strane, pretjerano izlaganje suncu može dovesti do razvoja opeklina, pojave suhe kože, bora i staračkih pjega, stoga je vrlo bitno pripremiti i zaštiti kožu.

U početku vrlo je bitno kratko boraviti na suncu i postupno produživati taj period, te svakako je preporučljivo izbjegavati izlaganje suncu kada je ono najjače u ljetnom periodu od 11-17h. Izvana kožu štitimo sa kremama i uljima koje sadrže UV filtere, a «iznutra» odgovarajućom prehranom te uporabom antioksidansa.

Beta karoten

Jedan od najpopularnijih prirodnih antioksidansa za kožu svakako je beta karoten. Karotenoidi su obično obojene molekule a naziv su dobili prema mrkvi, lat. Daucus carota, čiji je korijen narančaste boje upravo zbog prisutnosti karotenoida i to najviše beta karotena.

Beta karoten je provitamin, u crijevima se putem enzimske razgradnje pretvara u retinol, odnosno vitamin A, snažan antioksidans.

Antioksidansi su tvari koje inhibiraju oksidaciju drugih molekula te štite tijelo i stanice od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Macerat korijena mrkve sadrži visoku koncentraciju beta karotena. Ako se koristi oralno i dermalno, štiti kožu od oksidacijskih oštećenja tijekom izlaganja suncu, sprečava reakciju fotoosjetljivosti te fototoksičnih efekata lijekova. Na tržištu postoje brojni preparati (kaspule i slični oblici) koji sadrže beta karoten i reklamiraju se kao sredstvo za brže tamljenje. To je djelomično točno ali valja imati na umu da beta karoten ne štiti kožu od UV zraka već pomaže da se na njih brže adaptira. Od nekih preparata lošije kvalitete na našem tržištu može se dogoditi da koža poprimi neprirodnu, oker žutu boju. Ta nuspojava je srećom fiziološki neopasna ali estetski neugodna.

Astaksantin

Drugi najpoznatiji karotenoid koji je izoliran iz mikroalgi vrste Hematococcus pluvialis je astaksantin. On je crveni pigment, a poznat je po svojem snažnom protuupalnom djelovanju. Štiti kožu i oči od UV zračenja, opeklina, fotodermatoza, alergija na sunce te sprečava nastanak bora i sunčanih pjega. Također može biti i vrlo učinkovit kod autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Selen pruža također snažna antioksidativna svojstva te se smatra da ima ključnu ulogu u prevenciji raka kože. Ipak treba imati na umu da je selen u visokim dozama toksičan te da je za pozitivan učinak vrlo bitno držati se preporučenih količina.

Vitamin E se naziva i «vitaminom ljepote»

Snažan je antioksidans te blagotvorno djeluje na sve tipove kože. Pomaže u smanjenju crvenila nakon pretjeranog izlaganja suncu te smanjuje nastanak bora i održava kožu glatkom. Ulje argana dobiveno prešanjem sjemenki ploda drveta Argania spinosa bogato je oleinskom i linolnom kiselinom te karotenoidima. Zbog visokog sadržaja vitamina E i ostalih hranjivih tvari pogodno je za pripremu kože za izlaganje suncu. Također ulje boreča, koje je bogato gama-linolenskom kiselinom i vitaminom E, djeluje protuupalno te se može koristiti za zaštitu kože od štetnog djelovanja sunca.

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo