Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Masaža – idealna tehnika koja budi uspavano tijelo i popravlja zdravlje

Masaža, dodir, komunikacija, zadovoljstvo, liječenje. Svaki od navedenih pojmova kod same pomisli izaziva: ugodu, osmjeh, opuštanje, zadovoljstvo, vjeru da ima i bolje od sadašnjeg doživljaja.

Masaža je osnovna manualna tehnika u kojoj fizioterapeut, ostvaruje dijalog sa tkivom. Masažom saznaje kvalitetu tkiva koje dodiruje, intenzitet promjena koje manifestiraju bol, postoji li upalni proces pa je kože topla, zategnuta sjajna ili je tkivo dugo van uobičajene funkcije pa je bez vitalnosti ili sadrži puno otpadnih produkata koje tijelo nastoji izbaciti.

Osnova masaže je dodir

Ljudski dodir je način komunikacije na mnogo nivoa. Partneri se dodiruju i razmjenjuju emocije, kao i kada mazimo dijete, osobe dodiruju zbog utjehe  ili kada žele osjetiti oblik i građu nečega. Formalni dodir je pozdrav, rukovanje, zagrljaj, poljubac. Terapijski dodir je u funkciji smanjenja napetosti, ozljede tijela ili kvalitetna reakcija ja na bolne simptome. Kod udarca, pulzirajućeg bola instiktivno se dodirujemo ili trljamo, kad čujemo lošu vijest polažemo ruke na neki dio svog tijela(prsa, uši…)

Što se komunicira dodirom?

Anatomski gledano dodirom komunicira fascija-vezivno tkivo koje je u građi ovojnice svake strukture (svakog dijela ili organa) tijela. Fascija je divna zaštitna struktura koja prima sve informacije kako taktilne, tako i verbalne te ih brže od živčanog sustava mozga i živaca, obrađuje i mijenjanjem svoje strukture povećava napetost ili dozvoljava da se tijelo opusti, odmori, iscijeli. Fascija reagira na svaki dodir pa  povećava ili smanjuje napetost,smiruje ili potiče emocionalne reakcije.

Odavno masažu smatraju kao sredstvo za očuvanje tijela i duha. Razvijeno je mnoštvo različitih masažnih tehnika a cilj svih je tjelesna i psihička promjena na bolje. Masažu može izvoditi svaka osoba kojoj vjerujemo i koja nam djeluje ugodno, a ima znanja i vještine nekih masažnih tehnika.

Fizioterapeutima je masaža jedna od manualnih tehnika kojom mijenjaju strukruru-građu tkiva i popravljaju funkciju.

Tako su najpoznatije medicinske masaže kojima se tretira pojedino područje tijela na kojem se očituje napetost ili bol. Različitim vrstama glađenja , pritisaka, valjanja, gnječenja, štipkanja , lupkanja….,postiže se bolja cirkulacija sa svim pozitivnim efektima. Ako se masira preko neke medicinske ili biljne kreme učinak se dodatno nadopunjuje u svojoj efikasnosti.

Sportska masaža ima dva cilja

Prvi cilj je osloboditi tijelo nagomilanih nusprodukata metabolizma nakon aktivnosti ili posljedica prenaprezanja ili ozljede, a drugi cilj je potaknuti tijelo na bolju prokrvljenost ,što pojačava napetost mišića veću pokretljivost,te popravlja i sportske rezultate. Tehnike sportske masaže su jačeg intenziteta i također se nadopunjuju pripravcima koji rezultiraju povećanom cirkulacijom u svrhu eliminacije toksina iz tijela ili stimulacije fizičke aktivnosti.

Masaža koja ima za cilj smanjenje oteklina bez obzira zbog čega su nastale je ručna limfna drenaža jer prazni i potiče limfotok i ona je obavezna prije aparaturne limfdrenaže kojom se održava ili dodatno popravlja cirkulacija. Masažni hvatovi nisu intenzivni i grubi , već ritmični i ugodni, ali djeluju dubinski na limfotok i potiču ga da nastavi samostalno dobru funkciju.

Higijenska masaža je najčešća u salonima ljepote i kombinira se uz različita ulja ili dodatke kojima se njeguje koža. Ljuštenjem površinskih mrtvih stanica potiče se proces obnavljanja, regulira rad žlijezda lojnica i znojnica koje čine kožu vlažnom i mekom. Zbog djelovanja na fascije stimulira se stvaranje kolagena i elastina pa doživljavamo tkivo čvrsto i elastično.  Najveći učinak ove masaže je zadovoljstvo, njega kože i poticanje opuštanja i smanjenje stresnih reakcija i misli jer se često nadopunjuje smirujućom glazbom koja eliminira potrebu „teških“ razmišljanja.

Stručnjaci poznaju još veliki broj specifičnih masažnih tehnika kao što su dubinska vezivno refleksna masaža, gestal,razne refleksoterapijske tehnike….a zajedničko im je djelovanje na fasciju, krvotok i limfotok , živčani i probavni sustav te hormone i emocije.

Masaža visceralnih (unutarnjih) organa pokreće rad probavnog sustava i eliminacije te pomaže kod problema zatvora ili napuhnutosti trbuha. Popratni rezultat je smanjenje loše probavne reakcije na stres, smanjenje tjeskobe ili napetosti te bolja hormonalna ravnoteža.

Kada je dobro prepustiti se masaži?

Kada ste umorni, napeti, sa problemom koji ne možete vi riješiti pa se osjećate zarobljeni u tijelu, kada osjećate napetost u mišićima ili vam je zakočen pokret, kada imate glavobolje ili otekline zbog loše cirkulacije, nakon napornih fizičkih aktivnosti ili osjećate nedostatak volje i energije, kada želite popraviti kvalitetu rada i sna, kada si želite pokloniti nešto korisno i lijepo.

Nakon masaže osjećat ćete ugodu, smanjenje boli i odmor, zadovoljstvo i novu energiju, vitalnost i želju da ponovo osjetite isto. Nakon što je masaža probudila vaše tijelo , popravila cirkulaciju i sve hormonalne procese osjetit ćete da ste popravili i zdravlje i možete uživati u  boljoj kvaliteti života.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo