Gušterača je žlijezda koja se nalazi u trbušnoj šupljini, gdje joj je glavna zadaća lučiti enzime u crijeva za probavu hrane i hormone u krv za regulaciju šećera u krvi. Upala gušterače se naziva pankreatitis, a ona može biti akutna i kronična.
Kronični pankreatitis je upala gušterače koja s vremenom dovodi do njezinog propadanja, što se očituje u loše probavljenoj hrani, lošoj apsorpciji hrane, gubitku tjelesne mase, gdje vidimo da je adekvatna prehrana jako bitan čimbenik liječenja.
Simptomi kroničnog pankreatitisa
Bol u abdomenu (trbuhu) koja se širi prema lijevoj strani, a može trajati satima ili čak danima, da bi se na kraju pretvorila u stalnu. Bolovi u trbuhu se mogu širiti i na leđa.
Ostali simptomi uključuju:
- osjećaj nadutosti
- mučninu
- povraćanje
- masna i ljepljiva stolica
- gubitak tjelesne mase
Prehrana kod kroničnog pankreatitisa
S obzirom da je iskorištenost hrane smanjena kod kroničnog pankreatitisa, osobe često pate od pothranjenosti i nedostataka određenih hranjivih tvari poput masti, zatim proteina, vitamina i minerala.
Najčešće se oboljeli od pankreatitisa susreću sa nedostatkom vitamina D i kalcija. Prehrana kod oboljelih od kroničnog pankreatitisa treba sadržavati ugljikohidrate, a mora biti siromašna proteinima i mastima. Upravo zato se preporuča povrće i voće koje nije jako slatko, posebice žuto i zeleno jer djeluje zaštitno. Osim voća i povrća preporučaju se žitarice (ne preporučaju se integralne), sa što manje masti u prehrani. Preporuča se smanjiti mast životinjskog podrijetla i ulja biljnog podrijetla poput suncokretovog ulja. Bitno je birati nemasno meso peradi bez kožice ili teletinu, zatim tjesteninu, kuhani krumpir, rižu, med i koristiti maslinovo ulje u prehrani i za pripremu hrane. Osobe koje uz kronični pankreatitis imaju i šećernu bolest ne smiju uzimati šećer, med, slatkiše i slatka jela.
Uz prehranu osobe, ukoliko liječnik preporuči, mogu se dobivati nadoknade gušteračnih enzima kako bi se poboljšala probava proteina, masti i ugljikohidrata.
Pušačima se svakako preporuča prestanak pušenja.
Kod kroničnog pankreatitisa mogu se koristiti čajevi koji pomažu protiv nadimanja u crijevima, npr. čaj od anisa, kima, komorača i metvice.
Opće preporuke za prehranu kod pankreatitisa
- Prehranu bazirati na žitaricama; kruh, žitarice i njihovi proizvodi (tjestenina, palenta, griz), te povrću
- U prehrani smanjiti sve vidljive masnoće u namirnicama (npr. masno oko mesa), a masnoću dodavati u minimalnim količinama.
- Hranu rasporediti u 5 do 6 manjih obroka
- Jesti polako i prije toga dobro sažvakati kako bi pomogli probavi
- Jela ne smiju biti vruća, prehladna, preslatka ili prekisela
- Voćne kašice, voćni sokovi, kompoti
Preporuka za kuhanje kod pankreatitisa
Sva jela od mesa treba kuhati ili pirjati u vlastitom soku
- Pečeno meso, potrebno ga je podlijevati vodom bez dodatka masnoća
- Povrće kuhati u mnogo vode, a zatim po želji pirjati, a salate začinite s minimalno ulja
- Špinat, blitva, borovnice, mrkva, te kašice od jabuke i kruške mogu ublažiti pankreatitis
- Osvježenje potražiti u zelenom čaju
- Birati bijele, niskomasne, kuhane ribe
- Od žitarica preferirati bijeli, odstajali kruh, dvopek, rižu, tjesteninu
Što se ne preporuča kod pankreatitisa
- Prehrana bogata masnoćama
- Pušenje i konzumiranje alkohola nije preporučljivo
- Konzervirana i gotova hrana
- Masna i pržena, pohana
- Povrće koje nadima; grah, bob, leća, grašak, paprika, kupus, konzervirano povrće, cvjetača, prženi krumpir (pommes frites)
- Svježe voće (umjesto toga kašice i voćni sokovi)
- Omlet, pečena jaja, žumanjak općenito
- Izbjegavati masne ribe i muzgavce (tuna, skuša, šaran, dagnje rakovi)
- Integralne, cjelovite žitarice, vrući kruh i peciva, masne pekarske proizvode (burek, razna lisnata tijesta, makarone..)
SMOOTHIE OD VOĆA
- 1 jabuka (oguliti)
- 1 kruška (oguliti)
- 1/2 stručka svježeg peršina
Dodati vode po želji. Izmiksati navedene sastojke u kremastu smjesu i guštati!
Foto: Shutterstock